A vizesedés okai és kezelése

Sokan azt gondolják, hogy az ödéma kizárólag a várandósság utolsó harmadában jelenhet meg, kialakulásának okait pedig az évszakok, a változó éghajlat, vagy a túlzott folyadék-fogyasztásban látják. Éppen ezért, bízva a javulásban, csökkentik a folyadékbevitel mennyiségét, amivel súlyos károkat is okozhatnak... Leszögezhetjük, a fent leírtaknak semmi közük nincs a valósághoz!

Fotó: Bigstock

Tegyük rendbe a dolgokat!

A vizesedés egy hormonális reakció. Elnőiesedésnek is nevezhetnénk, egyfajta befogadó készségnek, hiszen amikor egy nőből kismama lesz, teste és tudata befogadásra és megtartásra törekszik: egész szervezete azon dolgozik, hogy befogadja és megtartsa a magzatot. A női hormonok is azonnal működésbe lépnek, lelassítják a nyirokkeringést, így megváltozik a kismama vízháztartása.

Miért? Mert jóval több vízre van szüksége egy kismamának a baba egészséges fejlődéséhez. Többek között vizet kell termelni a baba szervezetéhez, amelynek 70 százaléka víz, a magzatvízhez, a nagyobb vérmennyiséghez, a baba agyműködéséhez. Tehát a kismama szervezete elkezdi a szövetekben tárolni a vizet, hogy bármikor hozzájuthasson, amikor szükség van rá. Így a vizesedés esélye már a várandósság első hónapjaitól fennáll.

Az, hogy az ödéma milyen mértékű, genetikai kódok alapján dől el. Van, aki hajlamosabb nagyobb mértékű vizesedésre, van, aki nem.

Aki hajlamosabb, annál a víz sok problémát is okozhat, hiszen egy túlzott mértékű vízvisszatartásról van szó. Nem csak a végtagok és az arc megdagadását idézheti elő, hanem az egész test vizesedését is. Ilyenkor elnehezül a test, az ízületekre nagy súly terhelődik, a szív és a tüdő munkája is megnövekszik. Ínhüvelygyulladást, akár alagút szindrómát is eredményezhet, aminek tünete az ujjak zsibbadása, a tárgyak nehézkes fogása. Az ödéma a bőrt is erősen igénybe veszi, nagymértékű nyúlásra ítélve, amelynek következtében az kirepedhet. Ezt hívjuk striának vagy terhességi csíknak. Tehát a stria kialakulása egyrészt függ a vizesedés mértékétől, másrészt attól, hogy a kötőszövet laza vagy erős. Ebben az esetben a krémek nem jelentenek megoldást.

A kismamáknál jelentkező súlytöbblet is 80-85%-ban víz, amin diétával nem lehet segíteni.

Mit tehetünk a vizesedés ellen?

Arra kell elsősorban figyelni, hogy a szervezet ne csak megtartsa, hanem ürítse is a vizet. Ennek egyik legfontosabb módja a vese állandó mozgásban tartása. Ezt pedig napi 3-5 liter folyadék bevitelével érhetjük el, aminek nagy százalékban víznek kell lennie.

Amit még tehetünk, hogy csökkentjük a só fogyasztást. Ugyanis a só szintén vizet tart bent a szervezetben. Sokan azt gondolják, hogy ők minimális sót használnak az étkezésekkor. De elsősorban nem a főzéshez használt, hanem a készételekben - flakonos, tubusos, zacskós, üveges termékekben – illetve felvágottakban, sajtokban található sómennyiségre kell gondolni. Ezek az ételek rengeteg sót tartalmaznak, amit el kell kerülni. A felvágottakat egybesült húsokkal, a sajtokat pedig más tejtermékekkel, vagy vizes mozzarellával lehet kiváltani.

A vizesedés mértékét az is meghatározhatja, ha valakinek hajlama van a terhességi cukorra. Statisztikák szerint az esetek többségében, aki cukordiétába kezdett, annál csökkent a vizesedés mértéke, lelassult a súlygyarapodás. Tehát egy kisebb cukordiéta is lehet megoldás.

A nyirokkeringés működését is lehet serkenteni. Erre kiválóan alkalmas a kismama masszázs, amelynek része a nyirokmasszázs. Segítségével felgyorsul a nyirokkeringés, megszabadítva a szervezetet a felesleges víztől. A speciális kismama masszázs után azonnal nagyobb vízmennyiség távozik a kismamák szervezetéből, amivel oldódik az elnehezülés érzése a végtagokban is. A masszázs jótékony hatása napokig, de egy hétig is eltarthat, aminek következtében javul a napi életminőség.

Táplálkozással is elősegíthetjük a felesleges víz kiürülését, hiszen léteznek egészséges vízhajtók, mint a főtt burgonya, petrezselyem, barnarizs, lestyán, metélőhagyma, uborka és borókaolaj.

És amit már régóta tudunk, hogy ödéma esetén érdemes a lábakat felpolcolni, hogy a víz visszakerüljön a keringésbe, így a vese könnyebben ki tudja választani.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a víz visszatartásának oka hormonális reakció, mértéke genetikai eredetű, mechanizmusának alapja pedig a nyirokkeringés lelassulása. A túlzott vizesedés esztétikai, fizikai problémákat és kellemetlenségeket okoz a kismamáknak, amelyekre ma már számos megoldás létezik - ezek ismeretében és helyes alkalmazásával megkönnyíthető a várandósság időszaka.

Szerző: Halász Katalin - kismamakísérő, gyógymasszőr, dúla

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink