Állandó szakértőnk: Molnár Judit, klinikai szakpszichológus
Várszegi Viktória
2013. augusztus 27.

Korábban az egészségügyben dolgoztam, pszichés problémákkal küzdő emberek vizsgálatával és egyéni-, illetve családterápiás segítésével foglalkoztam. Jelenleg a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének Személyiség- és Klinikai Lélektani Tanszékén oktatok. Érdeklődésem középpontjában továbbra is a lelki zavarok és azok kezelési lehetőségei, valamint a korai személyiségfejlődés elméleti és gyakorlati vonatkozásai állnak.

 

Érdeklődésem két fő iránya tükröződik készülő doktori disszertációm témájában is. Az anya-gyerek kapcsolat kiemelt jelentőséggel bír a személyiség fejlődésében, fontos készségek és funkciók, valamint a biztonságos kötődés kialakulásában. Az anyává válás ugyanakkor, bár kétségtelenül életünk legszebb élménye és feladata, lélektani szempontból személyiségünk alapvető formálódásával, szerepeink, kapcsolatrendszerünk, énképünk átalakulásával járó komoly fejlődési folyamat. Ebből következően az anyaság és anyává válás összetett lélektani jelenség, amely a felemelő, boldog élmények mellett félelmeket, szorongásokat, belső konfliktusokat is életre hívhat.

A "tökéletes anyaság" mítosza mellett sok anya igyekszik titkolni, leplezni esetleges szorongását vagy félelmeit, szégyellik azokat, „rossz anyának” bélyegezve magukat. Gyakran azt gondolják, hogy egyedül ők éreznek így, holott felmérések alapján a szülés utáni, enyhébb vagy súlyosabb lelki problémák aránya meglehetősen magas. Így sokan maradnak egyedül problémáikkal, gyakran még a közvetlen környezettel sem osztva meg azokat, ami elsődlegesen az édesanya pszichés jóllétét, életminőségét rontja, másodlagosan pedig hatással van az anya-gyermek kapcsolatra is.

Kutatásomban egyrészt szeretnék tisztább képet kapni arról, Magyarországon milyen arányban és milyen jellegű problémákkal küzdenek az édesanyák a szülés utáni egy évben. Másik célom pedig annak feltárása, pontosan milyen lélektani tényezők vezetnek ezen problémák kialakulásához. Ez utóbbi elsősorban a célzott kezelési programok megvalósításában, hatékonyabbá tételében nyújthat fontos segítséget.

Judit – portálunk állandó szakértőjeként – hetente jelentkezik majd friss írásokkal itt a Babásmamás.hu-n!

Kapcsolódó cikkeink