Állandóan beteg vagyok…
Várszegi Viktória
2010. szeptember 25.

Ha mindez nem így lenne, szervezeted idegen betolakodóként viselkedne a babával szemben - aki félig valóban az, hiszen a papa genetikai állományát is magában hordozza – de a természet ügyesen kijátssza ezt az egészséges védekezőképességet úgy, hogy egyrészt megakadályozza a magzat kilökődését, másrészt tompítja az anyai immunválaszt.

A gyakori betegeskedés okai az utóbb említett csökkent immunválaszban keresendőek. A különböző fertőzések, vagy bármilyen más rendellenes működés esetén a szervezet falósejteket küld a hibás "egységek" ellen, hogy pusztítsák el azokat - csakhogy így a felerészt apai DNS-t hordozó magzat szintén veszélybe kerülne. Ezt kivédendő, a terhesség alatt nagy mennyiségben termelődő progeszteron hormon bizonyos fokig akadályozza a kismama szervezetének immunválaszait. Ennek a - baba biztonsága érdekében beinduló - védelmi mechanizmusnak a nemkívánt mellékhatása, hogy könnyebben kapsz el akár egy ártatlan náthát is, mint azelőtt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a várandósság velejárója lenne az állandó betegeskedés, sőt! Elegendő pihenéssel, a vitaminkészleteid feltöltésével és bizonyos szelíd gyógymódok (homeopátiás szerek) alkalmazásával igenis javíthatsz a helyzeten:

  • Itt az idő, hogy lazíts egy kicsit, és – amennyire csak lehet – kiszállj a mindennapi taposómalom pörgéséből. A várandósság alatt nagy munkát végez a női szervezet, természetes, hogy valamivel fáradtabb vagy, ezegyszer engedj a csábításnak! Valószínűleg senki, sem a főnököd, sem a kollégák nem várják el ugyanazt a teljesítményt, mint amilyet a terhességed előtt nyújtottál. Nem kell ugyanazt a tempót diktálnod, amit korábban megszoktál, hiszen most kivételes, más állapotban vagy, amely – minden öröme mellett – bizony megterheli a szervezeted.
  • A babavárás alatt nem véletlenül kerülnek előtérbe a homeopátiás gyógyszerek; de tudni kell velük kapcsolatban, hogy amíg egyes szerek biztonsággal szedhetőek ezekben a hónapokban, mások nem ajánlottak, illetve lehetnek bizonyos mellékhatásaik is. (Ugyanez igaz a különböző gyógyteákra!)
  • A vitaminkészletek természetes úton való feltöltése kemény dió, különösen, ha a terhességed elején jársz, és képtelen vagy megenni bizonyos ételeket, vagy egész egyszerűen nem maradnak - a felszívódáshoz - elegendő ideig a szervezetedben az értékes tápanyagok. De ha azon szerencsések táborába tartozol, akiket nem kínoz a naphosszat tartó rosszullét, akkor is gondoskodnod kell a (plusz) vitaminbevitelről. Fontos, hogy kifejezetten kismamák számára ajánlott vitaminkészítményeket válassz, nehogy túlterheld a szervezeted - ez ugyanakkora bajt okozhatna, mint a baba fejlődésének szempontjából elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok hiánya! 

Kapcsolódó cikkeink