Allergia - Mit tehet a (kis)mama?
Várszegi Viktória
2009. szeptember 6.

A leendő mama életvitele (is) hozzájárulhat az allergia kialakulásához. A dohányzásról – még a napi egy-két szál cigarettáról – is feltétlenül le kell mondani, a gyermekkori asztmáért szinte mindig felelőssé tehető a káros szenvedély. A passzív dohányzás sem tesz jót, legjobb, ha a leendő apa is leszokik a cigarettáról (már a terhesség első hónapjaiban).

Sokat jelent az is, hogy hol éltek. Kertvárosban, vidéken - dacára annak, hogy magasabb a levegő pollentartalma - sokkal kevesebb allergiás megbetegedést regisztrálnak.  

A baba születési ideje szintén befolyásoló tényező lehet: azok a csecsemők, akik pollenszezon idején jöttek a világra, nagyobb valószínűséggel lesznek allergiásak a későbbiekben.

Allergiás hajlamra utaló jelek a babánál:

  • Első hónapok: visszatérő bőrkiütések, ekcéma.
  • Első évek: nehézlégzés, makacs hörghurut vagy asztma.

Amit megtehetsz:

  • Szoptasd minél tovább a babát! Az anyatejen található antitestek ellenállóbbá teszik az apróság szervezetét az allergiával szemben is.
  • Igyekezned kell – amennyire lehet - kiirtani az allergéneket (penész, poratka, pollen, stb.) a gyerkőc közeléből. (Azért nem kell "a ló túloldalára sem átesni", az otthonotok nem műtő, ráadásul, a steril környezetben nem tanulja meg a baba szervezete sem, hogyan kell védekeznie bizonyos kórokozókkal szemben.)
  • Egy HEPA szűrős légtisztító berendezés, ill. a megfelelő szűrővel ellátott légkondicionáló sem árt, ha a baba a pollenszezon kellős közepén született…
  • Ha kutya vagy cica is tartozik a családhoz, ügyelj rá, hogy a hálószobákba és a pici szobájába semmiképp se tévedjen be a házikedvenc.
  • Újszülöttkorban, valamint az első életévben kizárólag patikában kikevert babakozmetikumokat használj, a boltban kapható szintetikus termékek allergiás reakciókat idézhetnek elő (leggyakrabban bőrkiütéseket vagy ekcémát okoznak).
  • Ne öltöztesd túl az apróságot, mindig 100% pamut alsóneműt adj rá, valamint, kerüld az öblítő használatát is. 

Kapcsolódó cikkeink