Ami nem hiányozhat a picik étrendjéből!

A csecsemők és kisdedek egészséges fejlődésének kulcsa, hogy megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékot kapjanak. A táplálkozás kiemelten fontos szerepet játszik az idegrendszer működését, illetve az immunrendszer és az agy fejlődését illetően.

Miért fontos a fehérje a gyermek étrendjében?

A fehérjék az emberi test építőkövei, szerepük nélkülözhetetlen. Így hát nem is kérdés, hogy egy fejlődésben lévő kisgyermek egészséges étrendjéből a fehérjék nem hiányozhatnak. Minden egyes nap biztosítani kell számára a megfelelő fehérjebevitelt.

A fehérjéknek két csoportját különböztetjük meg:
- Állati eredetű fehérjék: hús, tojás, hal, tej- és tejtermékek.
- Növényi eredetű fehérjék: gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak (magas fehérjetartalommal rendelkezik a lencse, a bab, a sárgaborsó, a rizs és a szója)

Az anyatej jelentős hányadát teszik ki a fehérjék. Kétféle fehérje mutatható ki nagy mennyiségben: körülbelül 60%tejsavófehérje és 40% kazein. Amennyiben nem lehetséges, hogy gyermeked anyatejjel tápláld, az optimális fehérjebevitelről csecsemőtápszerekkel, egyéves kor felett pedig Junior gyerekitalokkal gondoskodhatsz.

A tehéntej adását sok szakember 3 éves korig nem javasolja. Magas fehérje- és nátriumtartalma túlzottan megterhelő lehet az 1-3 éves gyerekek veséjének és emésztőrendszerének. Vas-, A- és C-vitamin-tartalma pedig alacsonyabb, mint amire a gyermek szervezetének szüksége van.

A Junior gyerekitalt az 1 év feletti kisgyermekek tápanyagigényeinek megfelelően fejlesztették ki. Az adott életkornak megfelelően tartalmaz A-, C-, D-vitamint és ásványi anyagokat, így hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

MTI

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink