Amit érdemes tudni a dúlákról
Várszegi Viktória
2009. február 27.

 Ki is a dúla?

Modern értelemben a dúla várandósság és szülés körüli asszonytársi segítő. Független, vagyis nem tartozik a kórház szülészeti személyzetéhez és nincs szülésznői vagy orvosi végzettsége. Az anya személyesen választja ki és akkor áll a nő rendelkezésére, amikor az igényli ezt. Nem ritkák a többórás beszélgetések sem, melyek során szakszerű, és egyénre szóló tanácsokat kap a várandós édesanya, melyek azonban nem minősülnek orvosi javallatnak (a dúla orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására és kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, hiszen nem orvos vagy szülésznő). A dúla gondoskodása a nő igényeihez igazodik. A találkozások során lassan kiépül az a bizalmi kapcsolat, amelyben mindkét fél eleget tud a másikról ahhoz, hogy a szülés során megfelelő támogatásban részesülhessen az anya. A szülő nő bízik a dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem egy idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne, és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő félelmeit, gátlásait, szorongásait, képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben teret kaphatnának. Ugyanakkor ismeri azokat a személyes motivációs lehetőségeket is, amelyek segíthetnek a szülés közben kritikus mélypontokon való átlendülésben – kiváltva a műszeres vagy gyógyszeres beavatkozást. Egy amerikai tanulmány szerint a dúla jelenléte akkor is csökkenti a szülés körüli komplikációk számát, ha a dúla csendben ül a szülőszobában, egy függönnyel elválasztva a vajúdó nőtől, még akkor is, ha meg sem érinti és nem is szól hozzá."

Az idézet forrása: Szabó Zsuzsanna - Dúla tanulmány (2006)

 Miért jó, ha van velünk dúla?

Ki ne hallott volna olyan történetet, ahol az anyuka egyedül, magányosan és keservesen hozta világra gyermekét! Nem volt senki, aki fizikailag és lelkileg támogatta, segített volna átvészelni a legfájdalmasabb pillanatokban. Hiányzott mellőle egy segítőtárs; a dúla, bár szerencsére egyre kevesebb ilyen esetről hallani. Ugyanakkor egy másik tényező is hozzájárul a dúlák szükségéhez, mert sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb lehetőség van bizalmas, közvetlen kapcsolat kialakítására az orvossal vagy a szülésznővel.

Ki a leghitelesebb és a legjobb segítség a szülés alatt? Természetesen egy olyan nő, vagyis édesanya, aki mindezeket átélte, aki hozzáértő tapasztalatával hasznos segítség tud lenni a kismama számára, mert a dúla segít felkészülni a szülésre. A vajúdás a szülés ideje alatt minden percben a leendő édesanyát támogatja, bátorítja, segíti, a legfájdalmasabb pillanatokban fogja az édesanya kezét, ápolja és gondoskodik a kényelmes feltételekről. A dúla, a vajúdás és a szülés teljes ideje alatt, végig figyelmével kíséri az anyát, követve minden olyan pillanatot, amikor az anyának támogatásra, bátorításra, megerősítésre van szüksége, ezáltal jelentősen csökkenhet az orvosi beavatkozások szükségességének gyakorisága, mert sokszor képes a dúla az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain és tapasztalatával, nyugalmával nemcsak a kismamát erősítheti, de bátoríthatja az anyáért aggódó partnert is.

 A dúlás szülések nemzetközi kutatási eredményei!

 Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus vezette be a dúla szolgálatot az Egyesült Államokban és több, mint kétezer megfigyelést végzett. Ezek a vizsgálatok Belgiumban, Botswanában, Kanadában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Guatemalában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban készültek, és azt vizsgálták, hogy vajon egy tapasztalt nő által nyújtott érzelmi és fizikai támogatás megváltoztatja-e a vajúdás hosszát, a fájdalomcsökkentő gyógyszerek használatának mértékét, az epidurális érzéstelenítés és egyéb szülészeti beavatkozások előfordulási arányát, valamint hogy milyen hatása van az ilyen jellegű támogatásnak a baba egészségére és az anya későbbi viselkedésére.

 A legfontosabb megállapítások a következők voltak:

  • a folyamatos vajúdási támogatás 30% csökkentette a gyógyszeres fájdalomcsillapítás valószínűségét
  • a vajúdás időtartama 25%-kal lerövidült
  • 40% csökkent az oxitocin használata
  • 60 % kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítőt használni és gátmetszést végezni
  • 30% csökkent a fogós szülések száma
  • 50% csökkent a császármetszések száma
  • a dúla jelenlétében az apák is sokkal aktívabbak voltak és jobban bevonódtak a szülés folyamatába
  • a szülést követő órákban az anyák sokkal gyengédebben voltak a babájukkal
  • probléma mentesebben és hosszabb ideig szoptattak
  • az anyák kevésbé voltak aggodalmaskodók és ritkábban fordult elő gyermekágyi depresszió

 Mit tehet a dúla és mit nem?!

  • a dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatokat és nem vezeti le a szülést!
  • a dúla szerepe az anya és párjának fizikai és érzelmi támogatásáról, segítéséről szól, ami róluk való szerető gondoskodásban rejlik
  • a dúlának nincs döntési és beleszólási joga a szülés menetébe, a dúla a szülőknek mindenről részletes információval szolgál, javaslatokat tesz, de nem hoz az anya és párja helyett döntéseket és nem vesz részt az anya és a kórházi személyzet közötti kommunikációban
  • a dúla nem ajánl az anyának konkrét szülészeti intézményt vagy orvost, csak külön kérésre szolgálhat javaslatokkal ebben a témában

Kapcsolódó cikkeink