Átmeneti laktózérzékenység

Ennek ellenére – bár logikusnak tűnne – ne hagyjunk fel a baba szoptatásával!

Az anyatejben található immunglobulinok segítségével könnyebben helyreáll az eredeti állapot, DE súlyosabb tünetek esetén mindig adjunk – anyatejben porított – laktázos tablettát szoptatás előtt a babának.

Veleszületett, örökletes laktóz-intolerancia esetén egészen más a helyzet…

Meglehetősen ritkán, de előfordul az enzim termelődésének teljes hiánya, ez azonban röviddel a baba születése után egyértelművé válik, erős hasmenés, radikális súlyvesztés formájában. Sajnos a betegséget nem lehet kinőni, ezek a csecsemők soha sem kaphatnak anyatejet, és egész életükön át speciális, laktózmentes diétát kell majd tartaniuk.

A csökkent enzimműködés okozta, valójában szintén veleszületett laktózérzékenység kisgyermekkorban okoz először problémákat, a laktáz enzim mennyiségének tartós csökkenése ugyanis ilyenkor – három-ötéves korban – kezdődik el a betegeknél.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink