Az a bizonyos húsvéti nyuszi..
Várszegi Viktória
2009. április 10.

Az állatvédő szervezetek, menhelyek és állatkertek egyre inkább arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy egy húsvéti nyuszi megvásárlásának felelős döntésnek kell lennie, nem pedig egy röpke fellángolástól vezérelt, elhamarkodott lépésnek, a "gyerek kedvéért". Ha valaki ez utóbbi indíttatásból lepi meg porontyát a hófehér tapsifülessel, szegény jószág – így vagy úgy-, mindenképp az ünnep áldozata lesz néhány hét múlva. Ezért, ha nem tudjuk a későbbiekben megfelelő körülmények között tartani az állatot, legyünk következetesek!

Nevelési szempontból sem ideális, ha azt látja a gyermek, hogy a megunt, kényelmetlenné vált élőlénytől egyszerűen meg lehet szabadulni. Rosszabb esetben elengedni a szabadban – egy házinyúl számára ez halálos ítélet, ugyanis képtelen vadon élni -, vagy elvinni az állatkertbe, ahol majd gondját viselik helyettünk. Persze, egyre kevesebb helyen veszik már át ezeket a jószágokat, mert az állatvédők is szeretnék elejét venni a felelőtlen ajándékozásnak.

Akkor mit tegyünk?

Ha nem tudunk megfelelő körülményeket teremteni a nyuszinak, semmiképp se hagyjuk magunkat becserkészni, legyünk kreatívak, menjünk például állatkertbe! Ott biztosan lehetőség nyílik majd a testközelben történő találkozásra, állatsimogatásra, és közös családi időtöltésnek sem utolsó elfoglaltság az állatkerti séta a mamával és a papával!