Az ellentétek vonzzák egymást!
Várszegi Viktória
2017. november 23.

A gyermektelenség számos oka közül talán az egyik legnehezebben feldolgozható diagnózis az ismeretlen eredetű meddőség; amikor a hosszas kivizsgálás során végül mindent rendben találnak a szülőjelölteknél - szervi vagy egyéb hormonális akadálya nincs a gyermekáldásnak - tehát elvileg jöhetne, mégis várat magára a trónörökös.
 

Fotó: Bigstock

Érdekes feltételezéssel álltak elő brit kutatók a közelmúltban, vizsgálataik alapján az ismeretlen eredetű meddőség egyik lehetséges oka a párok túlzott genetikai hasonlósága - erről akkor beszélhetünk, ha a szülőjelöltek egy fontos géncsoportja (melyet angol rövidítése alapján MHC-nek nevezünk) nem elég eltérő.

Minden élőlény, így ember is ösztönösen olyan párt keres, akitől nagy valószínűséggel egészséges utódot remélhet, a születendő gyermek immunrendszere pedig akkor a legerősebb, ha a papa és a mama említett gén-komplexe minél eltérőbb. Ennek érdekében a természet bölcsen úgy rendezte, hogy kizárólag azokat az embereket érezzük szexuálisan vonzónak, akik genetikailag nem hasonlítanak hozzánk, azaz a sajátunktól eltérő MHC-vel rendelkeznek.

A felvázolt genetikai útvesztőben orrunk(!) szolgál iránytűül, mégpedig igen megbízható módon, ugyanis – bár tudat alatt - a párválasztás egyik legperdöntőbb szempontja az, hogy kedveljük-e a potenciális apajelölt illatát. A nők azon férfiak testszagát találják vonzónak, akik tőlük eltérő MHC-vel rendelkeznek, legalábbis akkor, ha nem zavarja meg semmi azt a bizonyos iránytűt. A különböző kozmetikai cikkek, dezodorok, parfümök és társaik természetesen nem elég rafináltak ahhoz, hogy becsapják az emberi orrot, ezen termékek használata nem befolyásolja az ősidők óta remekül működő párválasztási mechanizmust. A odernkori orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya, a fogamzásgátló tabletta viszont okozhat némi galibát ezen a téren. A tabletta működési elvének lényege, hogy terhességet szimulál a női szervezetben - ezzel önmagában minden rendben, csakhogy a várandós és a nem várandós női orr egészen más illatokat preferál, legalábbis ha férfiakról van szó. A terhesség előtt ösztönösen a magáétól eltérő MHC-jű egyedet keresi a nő, hogy minél egészségesebb utódai születhessenek a kapcsolatból, a várandósság alatt viszont a hozzá hasonló genetikai állománnyal rendelkező férfiakat részesíti előnyben. Hogy miért? A kutatók evolúciós okokat sejtenek a háttérben: a terhesség hosszú hónapjai alatt feltehetően a rokonaira, saját édesapjára, testvéreire támaszkodhatott elsősorban a várandós asszony, így a női szervezet megtanulta, hogy ebben az időszakban a hozzá hasonló génállománnyal rendelkező egyedekhez kell vonzódnia.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink