Az első napok otthon…

Az otthon töltött első napok legtöbb izgalma a szoptatással kapcsolatos. Főként az első gyerekes édesanyák nehezen tudják eldönteni, hogy gyermekük eleget evett-e, a szerető anyai gondoskodásból kifolyólag aggódnak, hogy a baba éhes maradt, és meghasad a szívük, ha a baba keservesen kínlódik vagy sír.

Ami a szoptatást illeti

Sokféle elképzelés kering az emberek fejében az anyatej összetételéről, illetve ahogy mondani szokták, a "minőségéről". Gyakran hallom, hogy "még nincs tejem, csak előtej" vagy, hogy "nekem nagyon vizes a teje", stb.. Anélkül, hogy elvesznénk az anyatej összetételének részleteiben, érdemes elhinni, hogy a természet nagyon bölcsen állítja össze az anyatejet, és mindig pont olyan, amire az adott korú babának szüksége van. Tehát egy egészséges babának nem tudunk jobb táplálékot ajánlani, mint a saját anyateje. Ez a mai nemzetközi és hazai szakmai szemlélet szerint azt jelenti, hogy 6 hónapos koráig a legjobb, ha kizárólag anyatejes táplálásban részesül, de utána is szopik még a szilárd táplálék bevezetése mellett.

Az anyatejtermelés a kereslet-kínálat elve szerint működik

Fontos tudni, hogy az anyatejtermelés hormonális szabályozás alatt áll, és a kereslet-kínálat elve szerint működik, ezért fontos, hogy a szoptatás után az édesanya kiürítse a mellét kézi vagy gépi fejővel, mert ha megmarad teje, akkor a következő szoptatásig annyival kevesebb fog termelődni. Ha pedig komolyabb mennyiség pang a mellében, akkor be is tud gyulladni, ami nagy fájdalommal és lázzal jár.

A mennyiséget tekintve az első napokban a babák általában annyiszor 10 grammot szopnak egy alkalommal, ahány naposak – tehát pl. egy három napos baba 30 gr-t, egy öt napos 50 gr-t alkalmanként. Így jön ki, hogy egy egyhetes baba testsúly kilogrammonként 100 grammot eszik egy nap alatt, ami kéthetes korára tovább emelkedik 150 gr-ra (tehát pl. egy 3 kg-os újszülött egyhetesen napi 300 gr-t, míg kéthetesen 450 gr-t eszik 24 óra alatt – átlagosan!). Ezek a számok persze csak durva támpontként igazak, ami igazán fontos az első napokban, hogy a babának legalább 6, de inkább 3 óránként legyen vizelete és kiegyensúlyozottan töltse a napját. A későbbi hetekben pedig a heti súlyfejlődése mutatja, hogy eleget szopott-e.

Mi van a pelusban?

Az újszülöttek székletürítése anyatejes táplálás mellett nagyon rapszodikus. Mire hazamennek a kórházból, a kezdeti, még a magzati életből származó magzatszurkot felváltja az "anyatejes" sárga vagy időnként zöld széklet, melyet annyiszor üríthetnek, ahányszor esznek, de másfelől az is előfordul, hogy akár 7-10 napig sincs székletük. Mindaddig, amíg nem puffad fel a hasuk és nem megy el az étvágyuk, ennek nincs jelentősége.

Amitől sokan tartanak: a köldökcsonk kezelése

Az ápolási teendők közé tartozik a kórházban elkezdett köldökcsonk kezelés folytatása minden pelenkacserekor. Ehhez a szükséges alkohol és hexachlorophenes hintőpor patikában kapható (receptre kedvezményesebb áron, de anélkül is). A köldökkezelés során fontos, hogy ne csak a csonk tetejét töröljük le, hanem a csonkot a has szintjéből előemelve az elsimult bőrredőkből is távolítsunk el minden váladékot. Az így letisztított csonkra bőven lehet szórni hintőport – ha kell, érdemes a csonkot áthajtani, hogy mindkét oldalára kerüljön hintőpor. A köldökcsonk attól esik le, hogy leszárad, így minden, ami a tisztántartást és a szárítást szolgálja, az segíti a leesését, fordítva, ha váladék marad benne, attól felpuhul, sőt be is gyulladhat és el is fertőződhet.

A köldökcsonk általában az első vagy második élethéten esik le, így a köldökcsonk kezelés addig folytatódik. Miután leesett, még néhány napig előfordulhat, hogy kevés alvadt véres törmelék ürül a már szépen behámosodott köldökgyűrű mélyéből, ilyenkor ezt továbbra is érdemes alkohollal kitisztogatni, de hintőporra már nincs szükség.

Öltöztetési kérdések

Sok szülőnek fejtörést okoz, hogy mennyire kell felöltöztetni egy 3-4 kilós babát. Általános elv szerint igaz, hogy egy réteggel kell több rájuk, mint egy felnőtt emberre. Ettől függetlenül az újszülötteknek is különböző a hőérzete, így van, aki ennél több vagy csak kevesebb meleget igényel.

Fontos tudni, hogy az első néhány hét során még nincs a babáknak a későbbiekhez hasonló hőszabályozása. Nem tudnak sem izzadni, sem vacogni, így a nagy melegtől belázasodnak, a hidegben pedig lehűlnek. Ha nem tudjuk biztosan megítélni, hogy megfelelő-e a kisbaba testhőmérséklete, akkor a legegyszerűbb, ha megmérjük a hőjét. Megjegyzendő: újszülöttkortól néhány éves korig az egyetlen pontos és hiteles a popsiban mért hő, amely általában 0,5 fokkal magasabb, mint az ugyanakkor mért hő a hónaljban. A fülben vagy homlokon mérő, egyéb technikájú lázmérők ilyen kis életkorban még nagyon pontatlan értéket mutatnak.

A fentiekben csak az első otthon töltött napok során felmerülő legfontosabb témákat, érintettem, és nem került szó néhány olyan kérdésről, mely külön tárgyalásra érdemes, mint például, hogy mi a teendő, ha a szoptatós édesanya belázasodik, mit ehet-ihat, mit tehet azért, hogy több teje legyen, kell-e másként etetni a még sárga kisbabát, hogyan kell etetni a 2,0-2,5 kg alatti újszülötteket, hogyan lehet enyhíteni a hasfájást, stb.
Az újszülötteket a hazabocsátásuk után néhány napon belül meglátogatja otthon a házi gyermekorvos és a védőnő, ők mondanak el minden elméleti és gyakorlati tudnivalót és hozzájuk lehet fordulni ettől kezdve mindenféle felmerülő kérdéssel.

Szerző: Dr. Bogdányi Katalin neonatológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink