Az ovuláció 5 jele

I. A hüvelyváladék mennyiségének növekedése

Ovuláció idején jelentősen megnő a hüvelyváladék mennyisége - ezt általában mindenki észre szokta venni magán, kiderítéséhez nincs szükség különösebb hókuszpókuszra sem! A szex is jobban megy ezeken a napokon, ha máskor használtok is síkosítót, ilyenkor valószínűleg a fiókban szokott maradni... :) Sok nő kívánatosabbnak érzi magát ebben az időszakban, és a legtöbben jobban vonzódnak párjukhoz is.

+ 1: Ovulációs "barnázás": Egészen kis mennyiségű vérzés, amelyet gyakran a fehérneműn már nem is, hanem leginkább a WC papíron tapasztalhatunk. 

Fotó: Bigstock

II. A méhnyak előre mozdul

Nagyon egyszerűen ellenőrizheted a méhnyak helyzetét! Alapos kézmosás után, egy vagy két ujjal nyúlj fel hüvelyedbe, és tapintsd ki a méhnyakat. Ovuláció alatt könnyű elérni, előrébb csúszik, lágyabb és enyhén nyitott, tapintása pedig a fülcimpáéhoz hasonló; a terméketlen időszakban viszont kemény, zárt, érintése pedig olyasmi érzés, mintha az orrod hegyét tapogatnád.

III. Egyoldalú fájdalom az ovuláció alatt

Elterjedtebb nevén középfájdalom, amely a petefészek környékén tapasztalható az ovuláció alatt és/vagy azt megelőzően, de csak a nők egy része érzékeli...

IV. Testhőmérséklet megváltozása

Ovuláció előtt hirtelen esik a testhőmérséklet, 24-48 órával utána pedig emelkedni kezd. A ciklus második felében néhány tized fokkal magasabb a nők testhőmérséklete, amely – ha nem történt megtermékenyülés – a menstruáció előtt vagy annak első napján ismét visszaesik. A hőmérőzést mindig ébredés után, még az ágyban fekve kell végezni!

V. Ovulációs teszt

Patikában kapható, használata egyszerű (nagyon hasonlít a terhességi teszthez). Egy dobozban több tesztcsík is található, a vélhetően termékeny napokon kell kísérletezni velük.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink