Az ovulációtól a beágyazódásig

Maga a megtermékenyülés a petevezetékben – annak oldalsó, tölcsérszerű tágulatában - történik; itt egyesül a hímivarsejt a petesejttel, innen indul útjára az osztódó sejtcsomó, hogy végül beágyazódhasson a méh falába.

Fotó: Bigstock

Ovuláció... de mikor?

Az érett petesejt kilökődése, vagyis az ovuláció a ciklus végétől visszafelé számolva a 14. napon történik. Egy "tankönyvi", 28 napos ciklus esetén mindez a 14. nap környékén következne be, a valóságban viszont korántsem ilyen egyszerű a tényleges időpontot megállapítani...

Léteznek bizonyos jelek – mint a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének változásai, a testhőmérséklet ingadozásai, stb. -, melyek jó iránytűül szolgálhatnak a peteérés rejtelmei terén tapasztalt pároknak, de a patikában kapható ovulációs tesztek is megbízhatóan működnek, érdemes kipróbálni őket.

Megtermékenyülés

Maga a megtermékenyülés a petevezetékben – annak oldalsó, tölcsérszerű tágulatában - történik; itt egyesül a hímivarsejt a petesejttel, innen indul útjára az osztódó petesejt, hogy végül beágyazódhasson a méh falába.

A hímivarsejtek a hüvely hátsó boltozatáról "startolnak", először a méhnyakat ostromolják, majd – ha sikerült bejutniuk a méh üregébe – a petevezeték felé veszik az irányt, ahol – ha volt vagy lesz a napokban ovuláció – találkozhatnak a petesejttel. A belső nemi szerveken át vezető viszontagságos út során a kevésbé mozgékony, károsodott hímivarsejtek azonnal elpusztulnak, kizárólag a legéletképesebbek juthatnak a petesejt közelébe, de közülük is csak a legjobb "nyerhet": az érett petesejtet rengeteg hímivarsejt ostromolja, de csak egyetlen egy termékenyítheti meg. A fogantatás akkor történik meg, amikor a hímivarsejt, pontosabban annak feje sikeresen behatol a petesejtbe, ezután kel útra a megtermékenyített petesejt, hogy a petevezetőn áthaladva a méh üregébe jusson.

Beágyazódás

A beágyazódás a tüszőrepedés utáni 7-8. napon kezdődik, 5 napig tart; tehát nagyjából az esedékes menstruáció környékén zajlik. Előfordulhat, hogy a beágyazódás során megsérül kicsit a méhfal, mindez enyhe vérzéssel jár. (Sokakat meg is tréfál a természet, a megfelelő időpontban jelentkező - rövid lefolyású, alacsony intenzitású - vérzést menstruációként azonosítják, pedig a kisbaba egyik legelső hírnökéről van szó!)

Jó tudni!

  • A petesejt csak 24 órán keresztül, a hímivarsejtek napokig is életben maradhatnak a számukra ideális környezetben. (Ennek értelmében – bár meglehetősen furcsán hangzik – már az ovuláció előtt is termékeny vagy!)
  • A fogamzás esélye nagyobb, ha a várható peteérés előtti öt napban is próbálkoztok.
  • "Soron kívül" - pl. orgazmus hatására - is történhet ovuláció.
  • A megtermékenyített petesejtek kb. fele elpusztul a beágyazódási kísérlet alatt. Mindez a természetes kiválasztódás része, hátterében különböző – kromoszomális – rendellenességek állnak.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink