Bababarát kórházak Magyarországon – LISTA!

Ahhoz, hogy szoptatást támogató légkör alakuljon ki egy kórházban, nem elég a kiságyat a mama ágya mellé állítani, ehelyett az adott intézményben tevékenykedő összes dolgozó szemléletét kell átalakítani – mindez nem könnyű feladat és nem is megy egyik napról a másikra.

Fotó: Bigstcok

A bababarát kórház vezérlő elve a szoptatás korai megkezdésének maximális támogatása – ezt a gondolatot persze a legtöbb intézmény a magáénak vallja, tanácsokban nincs is hiány, a gyakorlat azonban sok esetben mást tükröz. Rengeteg újszülött osztályon kapnak cukros vizet vagy tápszert a csecsemők, annak ellenére, hogy – legalábbis elméletben – ezek az intézmények is a szoptatást tartanák a kívánatos táplálási formának.

Nem anyagiak kérdése, a hozzáállás számít – mitől bababarát egy kórház?

A bababarát, szoptatást támogató elveket valló kórházakban a megszületést követően – nyilvánvalóan csak azokban az esetekben, ahol a baba és a mama egyaránt jól viselték a szülés megpróbáltatásait – nem viszik el a piciket édesanyjuktól. A mérés, fürdetés, stb. várhatnak, idegen kezek vizsgálódása helyett édesanyjuk ölelő karjaiban pihenhetik ki a világrajövetel fáradalmait az újszülöttek. Párnát, takarót adnak a kismamának, hogy amennyire lehetséges kényelemben és melegben ismerkedhessen néhány perces gyermekével. A kórház dolgozói tiszteletben tartják ezeket a pillanatokat, látszólag – mert ezalatt is szigorú orvosi megfigyelés alatt állnak – magára hagyják a frissen formálódó családot. A kisbabák többsége rövid idő elteltével elkezdi keresni édesanyja mellét, és megpróbálkozik a szopással a békés környezetben.

A bababarát kórház cím elnyerésének feltételei:

A WHO-UNICEF állásfoglalás egy 10 pontból álló kritériumrendszert határozott meg, ezt kell teljesítenie azoknak az kórházaknak, amelyek szeretnék megkapni a minősítést.

A követelmények:

  • a szülészeti intézménynek rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel, melyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal;
  • az osztály minden dolgozója kapjon elegendő felvilágosítást az irányelvek gyakorlati alkalmazásához;
  • a leendő anyákat tájékoztatni kell a szoptatás előnyeiről és módjairól;
  • az újszülöttek mellretételét már életük első órájában elő kell segíteni;
  • meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára;
  • anyatej helyett kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak mást az újszülöttek;
  • rooming in szolgáltatást kell biztosítani;
  • bíztatni kell a kismamákat, hogy a baba igényei szerint szoptassanak;
  • anyacsoportok megalakulásához támogatást kell biztosítani.

Bababarát kórházak Magyarországon:

1. Szent László Kórház (Egyesített Szent István és Szent László Kórház)
2. Szent István Kórház
3. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
4. Magyar Imre Kórház - Ajka
5. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - Debrecen
6. Szent Lukács Kórház - Dombóvár
7. Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet - Eger
8. Vaszary Kolos Kórház - Esztergom
9. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr
10. Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.
11. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház - Miskolc
12. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház
13. Almási Balogh Pál Kórház - Ózd
14. PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - Pécs
15. Szent Lázár Megyei Kórház - Salgótarján
16. Siófoki Kórház
17. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház - Székesfehérvár
18. Jász – Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet - Szolnok
19. Jávorszky Ödön Kórház - Vác
20. Zala Megyei Szent Rafael Kórház - Zalaegerszeg

Nyugat-Európában már anyabarát kórházak is léteznek, méghozzá szép számmal

Míg Magyarországon csak most kezdünk ismerkedni a bababarát kórház fogalmával, feltételrendszerével, addig tőlünk nyugatabbra jóval előrébb tartanak ebben a kérdésben, hiszen léteznek, méghozzá igencsak szép számmal, ún. anyabarát kórházak is. Ez utóbbi minősítés szintén nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, megintcsak szemléletmódot jelent, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya igényeihez, nem pedig fordítva.

Az anyabarát kórház cím elnyerésének előfeltétele a bababarát minősítés megléte, ami azonban a kismamákat nem kötelezi semmire, pontosabban nem teszi kötelezővé a rooming in elhelyezést a számukra. Az anyabarát kórházakban tiszteletben tartják a friss anyukák kívánságait, így annak a kérésnek is eleget tesznek, ha az édesanya jobb szeretné egyedül tölteni az első éjszakákat, és teljes egészében a pihenésre, felépülésre összpontosítana ezekben a napokban (pl. egy elhúzódó, nehéz szülés után teljesen érthető ez az igény).

Kis kép: Bigstcok

A bababarát kórházak listája időközben frissülhetett, a cikk mindössze tájékozató jelleggel íródott! 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink