Babát szeretnél? Irány a fogorvos!
Várszegi Viktória
2012. október 24.

A fogápolás elhanyagolása éppoly káros a termékenység szempontjából, mint a túlsúly: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést - derült ki egy új vizsgálatból. Egy svédországi meddőségi konferencián elhangzott előadás szerint a fogágybetegség hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő hét hónapra nő, szemben az átlagos öttel. Úgy gondolják, ennek oka a fogak körül kialakuló gyulladás, ami befolyásolja a szervezet egészséges működését.

Köztudott, hogy a fogágybetegségeket összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is.

Ausztrál kutatók 3500 nőt ellenőriztek. A fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. "Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja"  - mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetemprofesszora.

Jó tudni!

A terhesség alatt sem kell lemondani a fájdalomcsillapításról
Ha pocakkal kényszerülsz fogászati kezelésre, akkor sem kötelező szenvedni, hiszen várandósan sem kell lemondani a fájdalomcsillapító injekcióról, illetve a szükséges egyéb kiegészítő gyógyszerekről. Az antibiotikumok tekintetében hagyatkozz az orvosra, olyan készítményt fog ajánlani, amely a korábbi tapasztalatok alapján biztonságosan  szedhető. A röntgen azonban szigorúan tilos az első harmadban, később – modern eszközökkel és speciális védőruha viselése mellett – elvben szabad, de célszerű ezt is a baba megszületése utánra halasztani. Az amalgám tömések cseréjét – feltéve, ha rendelkezel ilyenekkel – szintén nem ajánlott a terhesség alatt intézni, ugyanis a tömések cseréjekor bizonyos fokú higanyterhelés éri a szervezetet (az amalgám tömés használatát egyébként a benne található higany miatt korlátozták számos európai országban).

Babavárás = fogromlás?
A közkeletű elképzelés, mely szerint a baba elszívja a mama szervezetéből vagy fogaiból a kalciumot nem, illetve csak részben igaz. Ha gondoskodsz – a magzat igényeit is kielégítő – kalciumbevitelről, a baba fejlődéséhez szükséges kalcium nem a szervezetedből vonódik el. Az azonban igaz, hogy az anyagcserében és a hormonháztartásban hatalmas változások történnek, amelyek a szájüreget is érintik:

  • A nyál mennyisége megnövekszik, de antibakteriális, semlegesítő hatása erőteljesen csökken, ráadásul – különösen az első harmadban, a visszatérő hányás, hányinger következtében – savasabbá is válik.
  • A baktériumok mennyisége is nő az ínybarázda mentén, illetve a szervezet – lepedékre adott – immunválaszai is megváltoznak.
  • A szájnyálkahártya hajszálereinek áteresztőképessége is megváltozik, valamint a fogakat rögzítő kollagén rostok is fellazulnak.

Szerző: Medipress Hírszolgálat - Babásmamás.hu

Kapcsolódó cikkeink