Babát szeretnél? Mindent a peteérésről!
Várszegi Viktória
2018. július 18.

Kíváncsi vagy, melyek ciklusod legtermékenyebb napjai? A helyes önvizsgálati technika segítségével könnyedén kiismerheted tested jelzéseit! Amire szükséged lesz: néhány alapvető biológiai ismeret és némi türelem – ez utóbbi kizárólag rajtad múlik, a többiben segítünk! :)

Fotó: Bigstock

Fontos tudnivaló, hogy amíg a petesejt mindössze 24 óráig, addig a férfi ivarsejtjei napokig életképesek a számukra ideális környezetben, ezért az a legoptimálisabb, ha már a peteérés előtti időszakban is történik együttlét. De mikor is van ez a bizonyos időszak?

A gyógyszertárakban kapható ovulációs tesztek pontos eredményt adnak, de csak a tüszőrepedés pillanatában, illetve azután jeleznek; az ezt megelőző termékeny periódusról nem tájékoztatnak. Számolgatni egyébként szinte teljesen felesleges lenne ilyenkor, az ovuláció nem illeszkedik a naptárhoz, sőt, néha soron kívül is bekövetkezik. Annál gyümölcsözőbb némi időt és fáradtságot szánni testünk jelzéseinek kifürkészésére, ugyanis tény, hogy a tüszőrepedést közvetlenül megelőző időszakban történő szeretkezés gyakrabban vezet gyermekáldáshoz. Ebből a szempontból mindenképp pozitív hír, hogy létezik néhány jól felismerhető, egyértelmű jele az ovulációnak; ilyen például a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása, a méhnyak előremozdulása, a középfájdalom vagy a testhőmérséklet apró ingadozásai.

Önvizsgálaton alapuló módszerek:

Az ovuláció egyik leglátványosabb jele a hüvelyváladék mennyiségének radikális emelkedése, amelyet minden nő észrevesz magán. Ebben az időszakban egyébként sokan kívánatosabbnak érzik magukat, sőt még az ágyban is magabiztosabbak lehetnek.

A középfájdalom szintén megbízhatóan jelzi a peteérést, annak, aki egyáltalán érzékeli... Az ovuláció közeledtével a méhnyak picit előremozdul, illetve megváltozik a formája és a tapintása is. Elsőre sci-finek tűnhet, pedig viszonylag könnyen ellenőrizheted a méhnyak állapotát: alapos kézmosás után, egy vagy két ujjal nyúlj fel hüvelyedbe, és tapintsd ki a méhnyakat. A peteérés időszakában nagyon egyszerű elérni, előrébb csúszik, lágyabb és enyhén nyitott, tapintásra a fülcimpára emlékeztet; a terméketlen időszakban azonban kemény és zárt, érintésre pedig olyasmi érzés, mintha az orrod hegyét tapogatnád.

A testhőmérséklet apró ingadozásai szintén peteérésre utalnak - bár a reggeli hőmérőzgetéshez némi kitartás is szükségeltetik, ugyanis ahhoz, hogy megbízható eredményt kapj, minimum két, de inkább három hónapos lázgörbét kellene felállítanod. A tudnivalók a következők: ovuláció előtt hirtelen esik a testhőmérséklet, 24-48 órával utána pedig emelkedni kezd. A ciklus második felében néhány tized fokkal magasabb a testhőmérséklet, amely – amennyiben nem történt megtermékenyülés – a menstruáció előtt vagy annak első napján ismét visszaesik. (A hőmérőzést mindig reggel, közvetlenül ébredés után, még az ágyban fekve végezd!)

Ha azonnali, biztos eredményre vágysz!

Ha túl körülményesnek érzed a fentebb bemutatott módszereket, még mindig dönthetsz a patikában kapható ovulációs tesztek mellett. Ezeket pofonegyszerű használni, egy dobozban több tesztcsík is található, a vélhetően termékeny napokon kell kísérletezni velük. Egyetlen hátrányuk, hogy kizárólag az ovuláció bekövetkeztét mutatják, holott közvetlenül a peteérés előtt is termékeny – sőt akár termékenyebb – lehet az együttlét, mint alatta!

Jó, ha tudod!
Bizonyos életmódbeli tényezők, káros szokások akár peteérési zavarokat is előidézhetnek, ezért aki babát szeretne, igyekezzen mielőbb megszabadulni azoktól a fránya plusz kilóktól vagy egyéb egészségromboló szenvedélyétől. A megfelelő életvitel - vagyis a súlykontroll, a változatos táplálkozás és a kielégítő fizikai aktivitás - segítségével gyakran a termékenység is visszanyerhető, ráadásul minden tovább beavatkozás nélkül, érdemes megpróbálni!

Néhány tipp:
- Ahogyan erről már sokszor, sok helyen szó esett, az egészséges táplálkozás, az elegendő pihenés és a megfelelő mennyiségű testmozgás jó hatással van az egész szervezetre, így a termékenységet is pozitívan befolyásolja.
- Lassíts! A tartós stresszt mindenképp kerülnöd kellene, ugyanis a folyamatos feszültség azt üzeni a női szervezetnek, hogy nincs ideje gyermekre…
- Le a felesleges kilókkal! Köztudott, hogy a túlsúly negatívan befolyásolja a termékenységet nők és férfiak esetében egyaránt, ahogyan az is hátráltathatja a gólyát, ha a kelleténél kevesebbet mutat a mérleg.
- Ha előbb nem sikerült, a babaprojekt idején mindenképp el kellene hagyni a káros szenvedélyeket - és itt ne csak az olyan nyilvánvaló dolgokra gondolj, mint például a dohányzás! A gyorséttermi ételek, a kóros nassolás vagy a túlzott koffeinfogyasztás (kávé, kóla) szintén idetartoznak.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink