Babatáplálás – az elhízás csecsemőkorban kezdődik
Várszegi Viktória
2012. június 5.

További probléma, hogy a szülők, legalábbis csemetéjük egy bizonyos koráig mindenképp büszkék arra, ha minél hurkásabb, pufókabb a gyermekük – sokan az egészség egyik jól látható jeleként gondolnak a gömbölyded idomokra, holott mindez a későbbi kövérség kialakulása szempontjából is komoly rizikótényező lehet.

A nagyobb súllyal született babák lassabban gyarapodnak!
A kisgyermekek életük első két évében fejlődnek a legintenzívebben: féléves korukra megduplázzák, hároméves korukra megháromszorozzák születési súlyukat. Kivételt jelentenek a nagy súllyal, 4000-4500 grammal születő babák, ők valamivel lassabban gyarapodnak. A nagyobb babák esetében nem szabad ragaszkodni az utóbb említett, időarányos súlynövekedéshez, egyéves korukra nekik is a 9-11 kilós testsúlyt kell elérniük, ugyanúgy, mint a hozzájuk képest kisebb súllyal született csecsemőknek.

A túltáplálás az emésztőrendszert és az anyagcserét egyaránt megterheli

Mítosz, hogy kizárólag a tápszeres babákat lehet klasszikus értelemben túletetni, egyrészt a manapság kapható tápszerek igen korszerű, az anyatejéhez hasonló összetétellel rendelkeznek, másrészt az első három hónapot leszámítva, anyatejjel is túltáplálható egy csecsemő, ezért (is) óriási hiba, amikor a szoptatás jelenti az egyetlen megnyugvási formát egy kisbaba életében.

Sok szülő hajlamos azt gondolni, ha sír, bizonyára éhes a baba… ezért aztán minden alkalommal megetetik gyermeküket, függetlenül attól, valóban éhes-e, vagy egyszerűen csak unatkozik egy kicsit, azért itatja az egereket. Mindez nagyon kockázatos lehet, hiszen könnyen rögzülhet a babánál, hogy a problémákra az étel jelenti a megoldást. Ehelyett – persze csak ha nem az etetési idő környékén nyűgös a kicsi – próbáljuk meg kideríteni, mi lehet a sírás valódi oka, hiszen a folyamatos szoptatás - az anyatej ideális összetétele ellenére is - túlzott megterhelést jelent a baba fejletlen emésztőrendszerének, ráadásul akár a későbbi elhízás előszobája is lehet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy számos védőfaktora mellett, az anyatejes táplálás az elhízás megelőzésében is szerepet játszik, persze csak abban az esetben, ha nem etetik túl a kisbabát.

A hozzátáplálás siettetése több szempontból is káros lehet

Féléves korig tökéletesen elég az anyatej, illetve – annak hiányában – a tápszer. A hozzátáplálást féléves kortól, fokozatosan ajánlott elkezdeni, lényeges, hogy a szilárd ennivalót csak lépésről lépésre vezessük be az étrendbe. Az első időkben - némi gyümölccsel, később főzelékkel kiegészítve - napi 7-8 deciliterre lehet csökkenteni az anyatej vagy a tápszer mennyiségét.

Egyéves kor környékén már csak kb. 5 deciliter tejalapú ital szerepeljen a menüben, ugyanis ilyenkor már főként főzelékből, gyümölcsökből, stb. kellene állnia az étkezéseknek. Mindez persze nem szentírás, nagyon fontos, hogy ne siettessük a hozzátáplálást. Ameddig anyatejből, illetve tápszerből megissza a fejlődéséhez szükséges mennyiséget a baba, addig nem lehet hiánya semmiben. A legjobb, ha hagyjuk, hogy a saját tempójában barátkozzon meg a szilárd ételekkel, és a hozzájuk kapcsolódó új ízekkel gyermekünk.

Ne erőltessük az evést!

Hozzánk, felnőttekhez hasonlóan, a kisbabák sem esznek mindig ugyanannyit. Az időjárástól kezdve, az aktuális hangulaton át az étel illatáig, számtalan dolog befolyásolhatja a pici étvágyát. Ne erőltessünk rá semmit, ha éhes lesz, enni fog - az erőszakos kínálással csak az evést magát utálná meg.

Édesség helyett gyümölcsöt!

Egy kisgyermeknek sem a nassolnivalók nyújtotta plusz kalóriákra, sem a bennük található - a fogcsírákat már ekkor károsító – cukormennyiségre nincs szüksége. Édesség helyett gyümölcsöt adjunk a kicsinek, így – mivel ízlése csak most formálódik – valószínűleg később is kerülni fogja a számára szokatlan, mesterségesen édes ízeket.

Kapcsolódó cikkeink