Béres Alexandra sporttippjei a várandóság időszakára
Várszegi Viktória
2014. szeptember 24.

A fizikai felkészülés a várandósság alatt ugyanolyan fontos, mint a lelki – hívja fel a figyelmet Béres Alexandra, aki második gyermekét várja. Bár a jelszó az önmérséklet, érdemes megtervezni, hogyan, mikor és mennyit sportol a kismama, és tartani a kitűzött célokat.

(Fotó: Facebook.com/Béres Alexandra - Súlykontroll)

"A várandósság alatt is érdemes megtervezni hogyan, mikor és mennyit sportol a kismama, és tartani magunkat a kitűzött célokhoz, hiszen ebben az időszakban a fizikai felkészülés ugyanolyan fontos, mint a lelki" – véli Béres Alexandra fitnesz világ- és Európa-bajnok, akinek hamarosan megszületik második gyermeke.

Alexandra az utolsó trimeszterben is tart pocakos és szenior fitneszórákat, és sokat sétál a friss levegőn családjával. "A baba és a mama egészsége részben a megfelelő vérellátáson múlik, aminek fontos része a rendszeres testmozgás. Természetesen nem szabad túlzásba vinni a sportot, de heti 3-4 alkalommal mindenképpen érdemes a kondíciónknak megfelelő tornát, sétát beiktatni. Aki korábban rendszeresen sportolt, nyugodtan folytathatja ezt lazább formában. Aki mozgásszegény életet élt, annak is érdemes terhestornával, légzésgyakorlatokkal, nagy sétákkal karban tartania magát, így elkerülhető, hogy a szülés után a terhességi csíkokkal vagy a kelleténél nagyobbra nőtt popsival kelljen küzdeni" – javasolja Béres Alexandra.

Mivel az első 3 hónapban a legnagyobb a kilökődés veszélye, ilyenkor minden olyan tevékenységet kerülni kell, ami ütődéssel jár. Nem javasolt például a futás vagy az olyan tevékenység, ahol ugrani kell.

"Sok megjegyzést kapok azért, amiért a várandósság alatt sem dőlök hátra, de én úgy gondolom, a mozgás az életünk természetes része. A születendő gyerekemnek és magamnak is akkor teszek jót, ha fizikailag is megfelelő a kondícióm. A terhesség alatt nem a sportteljesítmény a lényeg, hanem a mozgás öröme, ami ráadásul kiváló stresszlevezető is. Gyakran tapasztalom, hogy az orvosok túlzottan óvják a kismamákat, akik hajlamosak belekényelmesedni a várandósságba, és azzal áltatni magukat, hogy szülés után pikk-pakk leadják a felesleges kilókat. Valóban oda kell figyelni arra, hogy az ember pulzusa ne emelkedjen 120-130 fölé, mert akkor a babának már kevés oxigén jut, de a rengeteg olyan mozgásforma létezik, ami nem ennyire megterhelő" – mondja az egykori fitneszvilágbajnok. Hozzáteszi: az utolsó 2-3 hétben természetesen már csak olyan mozgásformákat kell végezni, ami jól esik, ami kényelmes.

A rendszeres testmozgás a szülés utáni depresszió elkerülésében, leküzdésében is nagy segítség lehet. "Hat-nyolc héttel a szülés után már nyugodtan elkezdhetünk ismét sportolni. Ami pedig a terhesség alatti táplálkozást illeti, én nem hiszem, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie. Ahogy a mozgásnál, e téren is az önmérséklet a jelszó. A szoptatás alatt legjobb a vegyes étrend – sok zöldség, könnyű húsok – és a rengeteg folyadék. Az, hogy egy nőnek megfelelő mennyiségű teje van-e, elsősorban a hidratáltságon múlik. Ilyenkor nem napi 2-2,5, hanem 4-6 liter folyadékra van szükségünk" – hívja fel a figyelmet Béres Alexandra, aki természetesen nem csak fizikailag készül második gyermeke érkezésére.

"Van rá időm, hogy lelkileg is felkészüljek a kicsire. Nagyon sokat beszélgetünk arról a kislányommal, Pannával, hogyan változik majd meg mindannyiunk élete. Igazi, boldog várakozással telnek a hetek. Persze az embernek a második gyereknél mindig kicsit könnyebb dolga van, hiszen már hozzávetőlegesen tudja, mire számíthat. Az óvintézkedésekről sem feledkeztünk azonban meg: ahogy Pannánál, úgy ezúttal is eltároltatjuk majd a szülés után a kicsi őssejtjeit ugyanott, ahol az első alkalommal is, a KRIO Intézetnél, hogy szükség esetén az orvosok felhasználhassák a gyógyítására. Olyan lehetőség ez, hogy hosszú távon is biztonságban tudhassam a gyermekeimet, amit nem hagyhatok ki" – mondja. Béres Alexandra már csak azért is bízik az orvostudományban és az újabb és újabb terápiás vívmányokban, mert édesapja szintén orvos.  

Kapcsolódó cikkeink