Bőrápolás szülés előtt
Várszegi Viktória
2009. március 30.

Gyakori problémák

Terhességi csíkok

A bőr jelez: zsír- és víztartalmú készítményekre van szüksége annak érdekében, hogy rugalmas és feszes maradjon. A növényi olajok növelik a bőr ellenálló képességét és megóvják a szöveteket. A 3. hónaptól ajánlatos a speciális megelőző testápolás. A hangsúly a mell, a has és a felső combok rendszeres krémezésén van. Mivel terhességi csíkok a szülés után is keletkezhetnek, a speciális krém használatát a szoptatás első heteiben is érdemes használni.

Arcbőr

A hormonváltozások miatt arcbőr is a bolondját járatja a kismamával. Éppen ezért valószínűleg megszokott arckrémét egy időre elfelejtheti. Érdemes gyengédebb, érzékeny bőrre való kozmetikumot használni.

A mellek

Különösen nagy gondot kell fordítani a mell ápolására, mihamarabb meg kell kezdeni a mellek edzését, tornáztatását, mielőtt az izmok elernyednének, petyhüdtté válnának. Hetente 3-4 alkalommal a bőrnek ezen a területén is jót tesz a radírozás, de a mellbimbót hagyjuk ki! Csak nagyon finom szemcsés, például mandulakorpát tartalmazó vagy szemcse nélküli biológiai radírt ajánlatos alkalmazni, amely gyenge savtartalmával (például tejsav, citromsav, gyenge gyümölcssav) aktívan tisztít. A mellet reggel-este feltétlenül krémezni kell magas kollagén- és elasztintartalmú krémekkel, így megelőzhető a stírák kialakulása. A búzacsíraolajban sok az A-, E-, F-, D- és B-vitamin, az avokádóolaj-tartalmú krémek a ráncok és stírák ellen jók, a mandulaolaj pedig az érzékeny bőrűeknek ajánlott.

Bőrápolás otthon

A szépség titka nem mindig a legdrágább készítményekben rejlik. A legegyszerűbb házi módszerek és termékek is látványosan őrzik a bőr üdeségét, frissességét. Íme néhány tanács!

Tejszín a fáradt bőrre

Egy deci tejszínt verj kemény habbá, kend fel az arcodra, 15 perc után mosd le! Bőröd üde és lágy lesz!

Tejes borogatás a szemre

Ha ég vagy viszket a szemed, langyosíts meg egy kis tejet, márts bele két vattakorongot, tíz percig borogasd vele a szemed! Meglátod, csodát művel!

Mézes pakolás

Bőröd frissebbnek, pihentebbnek tűnik, ha tisztítás után vékonyan bekened mézzel. Tizenöt perc után bő, langyos vízzel mosd le az arcodról a mézet!

Mézes ajakápolás

Puha fogkefével masszírozd át az ajkaidat, majd kend be őket mézzel! Tíz perc múlva nyalogasd le az édes ajakírt! Így nem lesz cserepes vagy száraz a szád széle.

Jegelés

Két jégkockával dörzsöld át az arcod, ettől üde és pirospozsgás lesz a bőröd! A jég fokozza a vérkeringést, regenerálja a bőrsejteket.

Gőzölés

Forralj vizet és tegyél gyógynövényeket (kamilla, citromfű) egy tálba! Forrázd le, majd óvatosan hajolj a tál fölé. A forró gőz felpuhítja a bőrt, kitágítja a pórusokat, így a tápláló pakolás könnyebben felszívódik majd, 15 perc múlva felkenheted az arcpakolást.

Tusolás

A langyos vizzel történő zuhanyozás élénkíti a vérkeringését, bőröd feszes, üde lesz a váltott zuhany után.

Forrás: origo

Kapcsolódó cikkeink