Csecsemő- és kisgyermekkori ételallergia

Gyakran "kinövi"!

Kisgyermekek esetében a bél hámrendszerének túlzott áteresztőképessége, azaz éretlensége okozza az allergiás tüneteket. Öröm az ürömben, hogy jó eséllyel kinövi a baba, a csecsemőkori ételallergia gyógyulási aránya közel 70 százalékos!

Milyen tünetei lehetnek az ételallergiának?

Meglehetősen változatos tüneteket produkálhat ilyen fiatal korban (is), a hasmenés vagy a hányás mellet gyakran valamilyen kiütés is jelzheti a bajt, szerencsére – az akár végzetes következményekkel járó – anaphylaxiás sokk kifejezetten ritka.

Ha előfordult már allergia, ekcéma vagy asztma a családban, az alábbi ételeket mindenképp kerülnünk kell a baba 8 hónapos koráig:

  • Glutén – bár a legújabb vizsgálatok szerint a lisztérzékenység megelőzésének leghatásosabb módszere, ha még a szoptatás alatt, 5-7 hónapos korban találkozik vele a baba szervezete.
  • Tehéntej, tejtermékek – egyéves kora előtt NE kapjon a pici!
  • Tojás
  • Olajos magvak, kivi
  • Hal, szója
  • Paradicsom
  • Elválasztási tápszerek (!)

Hogyan előzhetjük meg az allergiás reakciók kialakulását?

Sokszor nem, illetve csak enyhe tüneteket okoz, ha a baba első ízben találkozik a számára veszélyes allergénnel - tehát a súlyos reakciók többnyire megelőzhetőek, ha egyszerre mindig csak egy újdonságot vezetünk be éterndjébe, majd várunk néhány napot, és figyelünk.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink