Csodát tehet az őssejt a mozgásfogyatékos kisgyermekekkel
Várszegi Viktória
2015. május 4.

Amerikai tudósok az őssejtterápia hatékonyságát vizsgálják az idegrendszer magzati, vagy röviddel a születést követő károsodása miatt fellépő betegség, a cerebrális paralízis gyógyításában. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek egészséges agysejtekké átalakulva helyreállíthatják a sérült agyszövetet, ezzel jelentősen javulhat a betegek beszédképessége és mozgáskoordinációja.

Az amerikai Duke Orvostudományi Egyetem (Duke University Medical Centre) klinikai vizsgálatokat indított annak megállapítására, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek alkalmazhatóak-e az agyi bénulás kezelésére. Feltételezésük szerint az őssejtek a szervezetben megtapadva új, egészséges agysejtekké alakulnak át, illetve arra „ösztönzik” az egészséges sejteket, hogy helyreállítsák a sérült szöveteket.

Az agyi bénulás, cerebrális parézis - angolul cerebral palsy vagy röviden csak CP - azoknak a gyermekkori fejlődési rendellenességeknek az összefoglaló neve, amelyek az élet első néhány évében jelentkeznek, és a gyermekek mozgáskoordinációs képességeit károsítják. A vizsgálatokban résztvevő egyik páciens egy 10 hónapos kisfiú, akinek a betegség hatására lelassult a mentális fejlődése, testének bal oldala részben lebénult. A CP-nek jelenleg nincs semmiféle ellenszere, ám a gyermek gyógyulására reményt adhat az őssejtterápia. A kisfiú köldökzsinórvéréből származó őssejteket születésekor szülei levetették és eltároltatták – ezeket használják most fel a kezelésekhez.

"Egyáltalán nem hittük, hogy az őssejteket valaha is felhasználjuk" - mondta el a kisfiú édesanyja. "Természetesen, csak a legjobbat kívántuk a gyermekünknek, és nem számítottunk semmi rosszra" - tette hozzá. Utólag viszont nagyon örülnek annak, hogy annak idején az őssejtek tárolása mellett döntöttek. A kisfiú a közelmúltban kapta meg az első adag őssejtkészítményt infúzió formájában.

Ha a kezelés hatásosnak bizonyul, az a gyógyulás reményét jelentheti sok ezer agyi bénulásban szenvedő kisgyermek számára. Az orvosok bizakodóak, hiszen korábbi vizsgálatok azt bizonyították, hogy az őssejtterápia hatására javult a páciensek beszéd- és mozgáskoordinációs képessége. A kutatók további, mozgásfogyatékos, cerebrális paralízissel született, 6 éven aluli gyermek bevonását tervezik a vizsgálatokba.

"Abban reménykedem, hogy egy igazi csodának leszünk a tanúi" – mondta a 10 hónapos beteg kisfiú édesanyja a helyi tévécsatornának nyilatkozva

A cikk eredetije a King5.com internetes oldalon jelent meg, angolul.

Forrás: KRIO Családi Őssejtbank

Kapcsolódó cikkeink