Csökken a spermiumok száma a biszfenol-A miatt

A Fertility and Sterility című szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön ismertetett tanulmányba 130 kínai gyári munkást vontak be, akik közvetlenül dolgoztak BPA-t tartalmazó anyagokkal, valamint 88 olyan férfit, akik nem érintkeztek ilyen mértékben a vegyülettel.

Az első csoportban lévő férfiak vizeletében a biszfenol-A detektálható szintjét mérték, spermiumszámuk pedig alacsonyabb volt. A BPA vizeletbeli nagyobb koncentrációja és az ondósejtek számcsökkenése között összefüggést találtak a kaliforniai Oaklandban működő Kaiser Permanente kutatói.

int De-Kun Li, a tanulmány vezetője rámutatott, a spermiumok alacsonyabb száma nem jelent feltétlenül terméketlenséget, mert egészen alacsony ondósejtszámmal is apává válhat egy férfi.

Október közepén Kanada volt az első ország a világon, amely a vegyipar ellenkezésének dacára toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. Szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint az egyebek közt cumisüvegekben és élelmiszercsomagolásban lévő anyag kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Franciaország, Dánia, Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát.

A BPA megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, és fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink