CTG és NST
Várszegi Viktória
2019. április 12.

A kardiotokográf (CTG) egy olyan speciális berendezés, amellyel a baba szívműködése és a méhtevékenység egyszerre megfigyelhető – a papírszalagra rögzített felső vonal a magzati szívfrekvenciát jelzi, az alsón pedig a méhtevékenység látható. Ez a vizsgálat a 20. terhességi héttől bármikor elvégezhető, de többnyire csak a 36. héttől, majd a terminus után kétnaponta, illetve a vajúdás és a szülés folyamán kerül rá sor, NST formájában.

Fotó: Bigstock

CTG és NST – bár egyszeree végzik, nem azonos a két vizsgálat

A közkeletű tévedés abból adódik, hogy az NST vizsgálat szintén a kardiotokográf segítségével történik, de több egy puszta CTG-nél: az NST (non stressz teszt) egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat, ahol a magzati mozgásokat is figyelme veszik. Ilyenkor is a baba szívhangját mérik, de itt azt figyelik, hogy hogyan változik szívfrekvenciája a mozgás hatására. Ha mocorgás közben felgyorsul a szívhangja, minden rendben – ellenkező esetben, vagyis akkor, ha mozgás közben leesik a frekvencia, felmerül az oxigénhiányos állapot veszélye.

NST eredmények:

  • A görbe jó = reaktív. Ilyenkor a magzatmozgások hatására rövid emelkedéseket produkál a görbe.
  • Kisebb eltérések láthatók a görbén = suspect. Gyanús eredmény esetén kisebb eltérések láthatóak a görbében, ezek azonban nem feltétlenül jeleznek kóros elváltozást; előfordulhat, hogy egyszerűen csak alszik a baba, ezért fél-egy órán belül megismétlik a vizsgálatot.
  • A görbe kóros jeleket mutat = nem reaktív. Ha a baba szívfrekvenciája tartósan 120/perc alá süllyed, egyéb vizsgálatok is szükségessé válnak, mert felmerül az oxigénhiányos állapot veszélye.

A CTG-n látható méhaktivitás nem jelent automatikusan fájásokat

A méh naponta többször is összehúzódik, a terhességen kívül is – ez a norál méhaktivitás jelenik meg a CTG vizsgálat során is. Fájást az jelez, ha az egy-egy erősebben kiemelkedő szakasz hosszabb ideig eltart, vagyis nem hegyes, hanem inkább ovális tetejű görbe látható a papíron. Itt kell megjegyezni, hogy a magzati mozgások nem tudnak kiemelkedéseket produkálni a CTG görbén, legyenek azok bármilyen erősek is!

50 alatti erősség alatt nem számít fájásnak a görbe

A jósló fájások esetében egy-egy kiugrás látható csak a leleteken, valódi fájásról az 50-es erősség fölötti, szabályos, egymást követő szinusz-görbék esetében lehet beszélni.

A CTG görbe sem ad biztos előrejelzést!

Mítosz, hogy a CTG előre jelezheti a szülés közeledtét: attól, hogy a vizsgálat időpontjában még nem mutatott aktív méhtevékenységet a műszer, néhány órán belül bőven beindulhat a vajúdás. Természetesen fordítva mindez nem igaz, ha valódi fájástevékenységről árulkodik a CTG, nyilvánvalóan közel a szülés pillanata is.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink