Édes vagy, mint véredben a cukor, avagy minden, amit tudni szeretnél a terhességi cukorbetegségről

Kisbabát várni hatalmas boldogság. Ez egy olyan időszak, ami tele van várakozással, sok-sok izgalmas és szép pillanattal, de közben rengeteg bizonytalansággal, néha félelemmel és egy sor olyan vizsgálattal, amire nem feltétlenül vagyunk felkészülve. Ebben az írásban a terhességi cukorbetegséggel fogunk foglalkozni.

A terhesség alapjaiban változtatja meg testünk működését. A változások egy része nagyon kellemes (például sokkal több hajunk lesz, a bőrünk kisimul és ezt a listát sajnos  nagyon hosszassan nem tudnám folytatni...), azonban vannak olyan változások is, amivel foglalkozni kell akár orvosi kezelés formájában is. 

A terhesgondozás során a 24-28. terhességi hét között minden kismamánál terheléses vércukorvizsgálot végeznek. A terheléses vércukorvizsgálat általában az egyik „mumus“, amitől sokan nagyon tartanak. De hogyan is zajlik ez a vizsgálat? A terhesgondozást végző orvostól kapni fogsz egy beutalót, amin szerepel, hogy hova kell menned a szűrővizsgálatra, ami (általában) egy éhgyomri vérvételből és további bizonyos időközönként elvégzett vérvételekből áll. Az éhgyomri vérvétel után meg kell inni egy 75 grammos glükózból kikevert sűrű cukoroldatot, majd várni kell és ismét vérvétel következik.

Általában a vizsgálati beutalón szereplő dátum előtt magadnak kell beszerezned a 75 gramm glükózt tartalmazó kis batyut, amit ne felejts el magaddal vinni a vérvételre! Van, ahol gondoskodnak erről, de jobb, ha ezt előre tisztázod nehogy kora reggel ott derüljön ki, hogy még el kell érte szaladnod. Jó, ha viszel magaddal egy kis citromot, mert sok nőnek pusztán a terhességtől is kicsit kusza a gyomra reggelente, nemhogy akkor, ha meg kell inni hirtelen egy cukorszirupnál ezerszer édesebb valamit. A citrom ezt segít ellensúlyozni és remélehtőleg a cukoroldatot bent tartani. Nagyon fontos, hogy a cukoroldat megivását követően nem szabad enni semmit és literszámra vizet inni sem! Néhány apró korty vizet megihatsz, de többet nem szabad, mert befolyásolhatja az eredményt. 

Milyen a jó eredmény?

 

A leleteden fog szerepelni egy éhgyomri érték, illetve a cukoroldat elfogyasztása után két órával mért érték. Ha az éhgyomri érték 6 mmol/liternél és a második érték 7,8 mmol/liternél alacsonyabb, akkor minden rendben van, egyelőre nincs szükség további vizsgálatokra. Ha azonban az éhgyomri érték 6 mmol/liter vagy magasabb, illetve a második érték 7,8 mmol/liter vagy ennél magasabb, akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről. Ha a vérben bármikor, tehát étkezéstől függetlenül 11mmol/litert, vagy e feletti értéket mérnek, igazi cukorbetegségről van szó. 

A terhességi cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz Magyarországon a terhes nők 6-8 százalékát érinti, de sajnos egyre gyakrabban fordul elő. Önmagában a terhesség hajlamosít rá, hiszen a terhesség alatt a hormonok megváltoznak, így a tested inzulinszükséglete is a többszörösére nőhet. Ebben az esetben fordulhat elő, hogy a szervezeted ezt a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, a szénhidrát-anyagcsere felborul és válaszként a vércukorszinted megemelkedik.

 

Előzd meg!

 

Kockázati tényező a mozgásszegény életmód, (azért ne terhesen nevezz be a félmaratonra!), a túlsúly (fogyókúrázni se kezdj kisbabával a pocakodban!), az életkor (35 év felett gyakoribb a terhességi cukorbetegség), a többes terhesség, illetve az is, ha a családodban már előfordult cukorbetegség. Hogy megelőzd a terhességi cukorbetegség kialakulását, próbálj meg kiegyensúlyozottan táplálkozni. Szintén segíthet a  megelőzésben, ha – szigorúan csak az orvosoddal történt konzultációt követően  – keresel valami olyan mozgásformát, ami neked és a babának is jót tesz. 

Mit okozhat a kezeletlen terhességi cukorbetegség?

 

A terhességi cukorbetegség felismerése és kezelése azért is nagyon lényeges, mert a magas vércukorszint veszélyes lehet mind a babára, mind a kismamára nézve. A tartósan magas vércukorszint hatására károsodhatnak a méhlepény sejtjei, így a baba fejlődése elmaradhat. A méhlepényen keresztül a baba több cukorhoz juthat, így a hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy a fölösleges cukrot felhasználja, ennek következtében születnek a „normálisnál“ nagyobb babák, illetve a koraszülés kockázata is nagyobb lehet.

A kismamáknal megnőhet a fertőzések veszélye, illetve a toxémia kialakulásának a kockázata.

 

Ne ess pánikba!

 

Fontos, hogy, ha kezedben az ítélet, és kiderült, hogy terhességi cukorbetegséged van, ne ess pánikba, ez még nem a világ vége! Mondja ezt neked valaki, akinek tű fóbiája van, és amikor meghallotta, hogy naponta négyszer-ötször kell megmérnie a vércukrát, felnőtt létére egy hétig sírt. Na de ne siessünk ennyire előre. A terhesgondozást végző orvos a kapott leleteddel be fog utalni a diabetológiára, ahol kapni fogsz egy vércukormérő készüléket, diétás segítséget, illetve további időpontokat, amikor ellenőrizni fogják a vércukor értékeidet. Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül! Amellett, hogy be kell tartanod az orvosod tanácsait, van a Facebookon egy szuper csoport (a neve Terhességi cukorbetegség), ahol orvosok, dietetikusok és számos szakember tag mellett, hasonló cipőben járó kismamákkal is bármikor meg tudod vitatni a kérdéseidet, kétségeidet, illetve rengeteg diétával, receptekkel kapcsolatos hasznos segítséget is kaphatsz. A korábban említett vércukormérő készülék segítségével folyamatosan ellenőrizned kell majd a vércukor szintedet, ebbe is nagyon hamar bele fogsz tanulni! Hidd el, a dieta nem szenvedés, rengeteg finom és tápláló ételt tudsz majd fogyasztani és koplalnod sem kell majd. Hamar belejössz, meglátod! És mire kettőt pislogsz, már ott lesz a kezedben a jól megérdemelt jutalmad, a kisbabád! A lényeg, hogy légy bátor és erős! Megéri! 

 

 

 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink