Egészséges férfi, egészséges sperma

 • A dohányzás mellőzése szintén javítja a hímivarsejtek minőségét. A dohányzó férfiak spermamintájában nagyobb arányban fordulnak elő a rendellenes alakzatú/mozgású hímivarsejtek, mint nem dohányzó társaikéban; ráadásul az erekciós problémák kialakulásának rizikóját is jelentősen növeli a füstölgés...
 • Az alkohollal is hasonló a helyzet: amellett, hogy merevedési problémákat okoz és csökkenti a tesztoszteron-szintet, mennyiségi és minőségi értelemben is rontja a spermaképet.
 • Egyes gyógyszerek negatívan befolyásolhatják a spermatermelődést: lelassíthatják vagy akár meg is akadályozhatják azt. Ha a babaprojekt alatt kényszerül gyógyszerszedésre a leendő apuka, mindenképp konzultáljon erről az orvossal.
 • Bizonyos betegségek, valamint az ebből adódó művi beavatkozások átmeneti vagy akár tartós meddőséget is okozhatnak a férfiaknál. Kemoterápiás kezelés, sugárterápia, stb. előtt érdemes – későbbi felhasználás céljából – eltároltatni a hímivarsejteket.
 • Egyéb kémiai anyagok, vegyszerek, gyom- és rovarirtó szerek, stb. is károsíthatják a spermiumokat; a velük való közvetlen érintkezés, illetve belélegzésük átmenetileg rontja a termékenységet.
 • A babát tervező férfiaknak is érdemes folsavat szedniük! A folátok néven ismert vitaminok a férfiak nemzőképességére és spermáira is jó hatással vannak.
 • Le a plusz kilókkal, serkentik az ösztrogéntermelést! A normál testtömeg-indexű (20-25) férfiaknak általában magasabb az egészséges spermiumszámuk, mint más - kevésbé ideális BMI-vel rendelkező - apajelölteknek. Továbbá a túlsúlyos férfiaknál gyakoribb a DNS-sérülés a spermiumokban, amely szintén összefüggésbe hozható termékenységi gondjaikkal.
 • Aki babára vágyik, fogyasszon természetes antioxidánsokat tartalmazó zöldségeket/gyümölcsöket. Bizonyított tény, hogy az antioxidánsok csökkentik a DNS-károsodást mutató hímivarsejtek előfordulási arányát.
 • A C- és E-vitaminok, valamint az olyan ásványi anyagok rendszeres napi bevitele, mint a cink, a szelén és a már említett folsav szintén serkentik az egészséges spermatermelődést. (A forgalomban lévő multivitamin-készítmények általában megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat.)
 • Egyes kutatási eredmények szerint a szójatartalmú ételek átmenetileg csökkenthetik a spermiumszámot, bár az összefüggés egyelőre nem tisztázott. Valószínűsítik, hogy a szója fokozza az ösztrogéntermelést, amely egyértelműen negatívan hat a férfiak termékenységére, valamint más hormonális működéseket is megzavarhat. A jelek szerint a szójafogyasztás elsősorban a túlsúlyos férfiaknál okoz jelentősebb mértékű spermiumszám csökkenést, mivel az ő szervezetük – normál BMI-vel rendelkező társaikéhoz képest – eleve több ösztrogént termel.
 • Bár egy egészséges, termékeny férfi esetében nem lehet perdöntő az alsónemű fazonja, legalábbis a trónörökös fogantatását illetően – illetve önmagában - semmiképp sem; de aki babát akar, inkább kerülje a szűk, testhezálló darabokat, a (túl) forró vízben való rendszeres lubickolást és ha lehet, az ülésfűtést se kapcsolja be a babaprojekt ideje alatt.

Milyen az egészséges sperma?

Mennyisége 2-6 ml között tekinthető optimálisnak, pH-értéke 7,2-8,0 között változhat (magasabb eredmény gyulladásra utalhat).

Az ejakulátum megtermékenyítőképességét az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint állapítják meg. A WHO kritériumai alapján a mintának legalább 20 millió hímivarsejtet kell tartalmaznia (milliliterenként), és a spermiumok minimum 30 százalékának szabályos szerkezettel kell rendelkezniük.

További kritériumok motilitás (mozgékonyság) szempontjából:

 • progresszív mozgást végző spermiumok aránya: 50%;
 • vagy gyorsan mozgó spermiumok aránya: 25%.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink