Egészségesebb a használt babaruha?

Orvosok által igazolt tény, hogy a használt kelengye egészségesebb a babának, mint a vadonatúj - utóbbi ugyanis káros anyagokat tartalmazhat. Ezért ajánlott a szülőknek, hogy a baba ruhatárát használt és új darabokból vegyesen állítsák össze.

Fotó: Bigstock

Már az újszülötteknek is fokozott fogyasztóvédelemre van szükségük a Német Kockázatértékelési Intézet (BfR) szerint. "Sok szülő teljesen újonnan rendezi be a gyerekszobát, és nem is gondol bele, hogy a bútorokból, a falfestékből és a szőnyegekből mennyi káros anyag éri a csecsemőjét" - mondta az intézet gyermekorvosa. Ezért a használt áru a gyermekruházat esetében is gyakran egészségesebbnek bizonyul.

A szakemberek kétnapos konferenciájukon az áruk összetételének, receptúrájának jobb jelölését tűzték ki célul.

"Eddig a BfR-nek csak a mérgező komponenst tartalmazó receptúrákat kellett jelenteni, például néhány takarítószer esetében - fejtette ki Hahn -, gyakran azonban egy bizonyos anyag mennyiségében vagy több hatóanyag kombinációjában rejlik a veszély. Csupán a termék nevéből egyelőre nem tudunk következtetni annak pontos összetételére".

A különböző országokban, de még a gyártási tételek között is eltérhet egy azonos elnevezésű termék összetétele. Ezért lenne szükség egyfajta receptúrakód bevezetésére. Ezt azonban megnehezíti a fokozódó globalizáció: az európai piac termékei közül sokat nem is az EU-ban állítanak elő, és így nem lehet megkövetelni a részletes jelölést.

Forrás: MTI

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink