Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság (ASRM) orlandói éves konferenciáján közzétett kutatásból az derül ki, hogy a vörös húsokban és feldolgozott gabonában gazdag táplálkozás károsítja a spermiumok mozgékonyságát, a transzzsírokat nagy arányban tartalmazó étrend pedig csökkenti mennyiségüket az ondóban.
A kutatást vezető Audrey J. Gaskins, a Harvard Egyetem orvosi karának tagja a következőképpen foglalta össze az eredményeket: az egészséges étrend jót tesz a sperma minőségének; a szakértő szerint a spermiumok mozgékonyságát különösen a halban, friss gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben és zöldségekben gazdag étrendek javítják.
Az eredmények egy 188, tizennyolc és huszonkét év közötti férfi részvételével készült vizsgálatból származnak. Az alanyok táplálkozási kérdőíveket töltöttek ki, amely alapján a kutatók a nyugati (vörös hús, finomított szénhidrátok, édesség és energiaitalok) illetve a "bölcs" (hal, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák) étrendi kategóriákba osztották a férfiakat. Ezt követően spermavizsgálatot végeztek, amivel meghatározták a spermiumok mozgékonyságát, koncentrációját és formáját.
Az eredmények azt mutatták, hogy bár az étrend a spermiumok alakját és számát nem befolyásolta, azonban a motilitásra hatást gyakorolt: a "nyugati", azaz a vörös húsban és feldolgozott gabonában gazdag étrend egyértelműen csökkentette a hímivarsejtek mozgékonyságát!