Egy új élet kezdete

A "túlélők" azonnal elkezdik ostromolni a méhnyakat, de az átjutás korántsem egyszerű feladat: a méhszáj egyfajta kapuként működik, mely csak akkor áll nyitva, ha van megtermékenyítésre alkalmas petesejt. A "zsiliprendszert" – az utóbb is említett – hormonális változások irányítják, de befolyásolják - így zárva tarthatják - a különböző fertőzéses, gyulladásos vagy sérüléses állapotok is (ezzel átmeneti meddőséget eredményezve).

Ondósejt-aktiválódás

Abban az esetben, ha sikerült átvergődni a "kapun", a hímivarsejtek a méh üregébe kerülnek, ahol aktiválódik egy különleges – idáig gátolt – enzim, mely a petesejtbe való bejutáshoz szükséges.

…és kezdetét veszi a maraton!

Az ondósejteknek a méhüregből kell felúszniuk a petevezetékbe – a megtermékenyítés helyére –, de útközben valóságos akadálypályával találják szembe magukat, a petevezeték csillói ugyanis folyamatosan ellenük dolgoznak… Mindeközben ádáz versenyfutás alakul ki a hímivarsejtek között: a petesejt csak a legelső ondósejtet engedi magába, miután ez megtörtént, a többiek kívül rekednek – s mert nem értek célt - elpusztulnak a női szervezetben…

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink