Egyedülálló őssejtfeldolgozási eljárás a KRIO Intézetnél!
Várszegi Viktória
2013. április 11.

A köldökzsinór szövetben található kötőszöveti – úgynevezett mesenchymális - őssejtek feldolgozására és tárolására vonatkozó szabadalmat nyújtott be a KRIO Intézet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába. Az egyedülálló módszer jelentősége, hogy a ma bevett módszerekhez képest nagyobb mennyiségben és jobb minőségben képes őssejteket kivonni a köldökzsinór szövetből a gyermek születésekor. Az eljárás így segítheti az őssejtterápia eredményességét egy későbbi esetleges felhasználás során.

A KRIO Intézet, Magyarország legnagyobb őssejtbankja éppen 15 éve kezdte meg tevékenységét, amely kezdetekben kizárólag a köldökzsinórvérből nyert őssejtek feldolgozását és tárolását jelentette. 2011-ben ez az alaptevékenység egészült ki kötőszöveti, mesenchymális őssejtek tárolásával. Ez utóbbi, ma már általános eljárás hatékonyságát sikerült jelentősen fokozni az új módszerrel.

A kötőszöveti őssejtlevétel jelentőségét az adja, hogy ezeket az őssejteket egyre gyakrabban alkalmazzák a klinikai terápiában, részben a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel végzett terápia eredményességének javítására, részben azért, mert ezek a speciális őssejtek képesek bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni, legyen szó akár porc-, csont-, vagy zsírszövetről. Kihasználván immunszupresszív hatásukat sikeresen alkalmazták már őket súlyos GvHD (Graft-versus-host disease = A GVHD az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szövettel szemben) kezelésében, valamint más forrásból származó őssejtek transzplantációs hatékonyságának növelésében. A kötőszöveti őssejtek a regeneratív medicina legizgalmasabb területét jelentik manapság.

A most szabadalmaztatásra benyújtott, nemzetközileg is egyedülálló eljárásnak köszönhető, hogy tavaly a KRIO Intézet biztosíthatta az őssejteket az első olyan őssejt-transzplantációhoz Közép-Európában, amelyben kötőszöveti őssejteket használtak fel.

Magyarországon 2010-ben használtak fel először privát őssejtbankban – a KRIO Intézetnél – tárolt mintát egy gyermek gyógyítására. Azóta további két sikeres beavatkozásra is sor került szintén az Intézetben tárolt minták felhasználásával.

A KRIO Intézetről

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 70 000 minta tárolását végzi, és eddig 15 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.
A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

További információ: www.krio.hu

Kapcsolódó cikkeink