Egyre több a termékenységi problémával küzdő férfi

A külső ártalmak közül elsősorban a nitrogéndioxid-ot és a kipufogógázban lévő ólomszennyezést említik, illetve teszik felelőssé az alacsony spermiumszámért a kutatók.

A vizsgálatot vezető szakemberek azt is megállapították, hogy egy olyan hétköznapi tevékenység, mint az autóvezetés, szintén csökkentheti a termékenységet. Szerintük a két órán át tartó vezetés is mintegy 2 fokkal emeli meg a herezacskók hőmérsékletét - ennek értelmében, óránkénti szüneteket tanácsolnak a trónörökös után áhítozó férfiaknak. 

A mobiltelefonok – legalábbis a kutatócsoport szerint- ugyancsak rontják a reprodukciós képességet. A készülékek által kibocsátott sugárzás csökkenti a spermiumok számát és a mozgásukat is lomhává teszi – jelentették ki.

Pozitív tanulsága is volt a vizsgálatnak. Az már régóta ismert tény, hogy a dohányzás nem kifejezetten kedvez a termékenységnek, most viszont sikerült bebizonyítani, hogy elhagyása már röpke két hónap alatt is látványos javulást eredményez, vagyis néhány füstmentes hét, és a spermiumok száma ismét emelkedni kezd!

(Az MTI tudósítása nyomán.)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink