Egyre több szülő dönt az őssejtlevétel mellett
Várszegi Viktória
2013. augusztus 24.

A KSH 2013 első félévének előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született az előző év azonos időszakához képest. Az adatok szerint 2013 első félévében 41 709 gyerek született, 4,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az őssejttárolás iránt nem csökken az érdeklődés. A piacvezető őssejtbank, a KRIO Intézet adatai alapján 2013 első félévében több mint 10 százalékkal nőtt az őssejttárolási szerződést kötők száma.

"Évről évre egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk őssejttárolási szolgáltatásaink iránt a gyermeket vállalók körében, ezért bár a népességi nyilvántartás szerint a születések száma enyhe csökkenést mutat, a piac mégis bővül, és jelentősen gyarapodik az őssejttárolás mellett döntők aránya. A lakosság egyre többet tud az őssejtek felhasználhatóságáról és hatékonyságáról, valamint a sikeres transzplantációkról, így jelentősen megnövekedett a szakemberek tudásába és az őssejttárolásba vetett bizalmuk. A KRIO Intézetnél megnőtt a prémium termékek iránti kereslet is, azaz a szülők egyre nagyobb számban választják az olyan szolgáltatásokat, amelyek a köldökzsinórvér mellett a köldökzsinór szöveti őssejtek illetve a placentából nyert őssejtek tárolását is magában foglalják"– magyarázta a piacon kialakult helyzetet Dr. Balogh István, a 15 éves KRIO Intézet vezérigazgatója.

A KRIO Intézetről

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 70 000 minta tárolását végzi, és eddig 17 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

További információ: KRIO Intézet

Kapcsolódó cikkeink