Egyre többet költünk őssejtre
Várszegi Viktória
2014. július 26.

Mintegy 10 százalékkal többet költenek az OTP Egészségpénztár (OTP EP) tagjai várandóssággal és gyermekápolással kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra, mint a megelőző évben. Őssejttárolásra a statisztikák szerint csaknem 75 millió forintot fordítottak tavaly, ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a pénztártagok háromszor annyit költöttek ilyen jellegű szolgáltatásokra, mint 5 évvel ezelőtt.

A legnagyobb hazai egészségpénztár az OTP EP, adatai szerint tagjaik évről évre mintegy 10 százalékkal többet költenek várandóssággal és gyermekápolással kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra. A listán számtalan eszköz szerepel az orrszívó porszívótól a pelenkán át a babahőmérőig. Az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt az őssejttárolásra fordított összeg is. Míg 2009-ben 27,6 millió forintot költöttek az ügyfelek őssejttel kapcsolatos szolgáltatásokra (őssejtlevétel, őssejttárolás, stb.), addig 2011-ben már ennek csaknem dupláját, 52,1 millió forintot. Tavalyelőtt a kifizetések összege már meghaladta a 62 millió forintot, 2013-ra pedig az összeg 74,6 millió forintra nőtt.

A jelenlegi szabályozás szerint a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek gyűjtésére és megőrzésére irányuló szolgáltatások az önkéntes kiegészítő egészségpénztárak által finanszírozható szolgáltatások körébe tartoznak abban az esetben, ha a tárolást végző szolgáltató rendelkezik magyarországi laboratóriummal.

"Öt év alatt háromszorosára nőtt a pénztárunkhoz őssejttel kapcsolatos szolgáltatások vásárlásáról benyújtott számlák összege. Tavaly az előző évhez képest 20 százalékos volt a növekedés. Arra számítunk, hogy ez a tendencia a következő években is folytatódni fog" – hívta fel a figyelmet Kovács Tamás Attila, az OTP EP kommunikációs és értékesítési igazgatója. Dr. Balogh István, a magyarországi laboratóriummal rendelkező KRIO Intézet vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb és újabb tudományos eredmények igazolják az őssejt felhasználás terápiás hasznát. "Minden bizonnyal ezek a hírek is egyre több szülőt ösztönöznek az őssejt tárolásra. Ügyfeleink gyakran indokolják döntésüket - hogy hozzánk fordultak - azzal, hogy a KRIO Intézet gyermekeik őssejtjét nem külföldön, hanem Magyarországon tárolja, ezért szükség esetén azonnal hozzáférhetnek."

A KRIO Intézetnél is – a gazdasági válság ellenére – évek óta növekszik az ügyfelek száma. A munkát magyar szaktudás és folyamatos innovációs tevékenység támogatja: több mint egy éve használják például azt a technológiát, amelynek révén nem csak a köldökzsinórból, hanem a placentából is kinyerik őssejteket tartalmazó vért, így közel 25 százalékkal több őssejt tárolható el.


A KRIO Intézetről:

A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa második legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 90 000 minta tárolását végzi, és eddig 23 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

További információ: www.krio.hu 

Kapcsolódó cikkeink