Endokrinológus segíthet a teherbeesésben

A gyermektelenség hátterében gyakran hormonális eltérések állnak, amelyek kiderítése endokrinológusi feladat. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa a szükséges vizsgálatokról és a lehetőségekről beszélt.

Mindkét felet érdemes vizsgálni

Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálás. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, hogy kiderüljön, meghúzódhat-e hormonális eltérés a probléma mögött.

Már egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni mindkét félnél, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor további kivizsgálásra és kezelésre is szükség van. Ehhez a nőknél a vérvizsgálat mellett fel kell térképezni a bioritmust, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből, vagy nyálból. Ha nem szabályos a menstruációs ciklus, akkor az ellenőrzés szabadon választott időpontokban történik. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi. 

- Elképzelhető, hogy szükség van úgynevezett szimuláció-gátlós próbákra, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége. Ez a vizsgálat szintén vérből történhet meg. A serkentő vagy gátló hatóanyagot tablettával vagy injekcióval juttatjuk a szervezetbe és megadott időpontokban – például: 0 percnél, 30, 60 és 120 perc elteltével – vért veszünk a hormontartalékok meghatározására – ismerteti Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa. - A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából 4-6 hét alatt zajlanak le.

Árulkodó jelek

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella MR, amely megmutatja, hogy az agyalapi-mirigyben van-e eltérés. Az avatott szem felfigyelhet néhány jellegzetes külső jegyre: nőknél például a szőrnövekedésre, vagy a szoptatáson kívüli tejcsorgásra, férfiaknál a túlzottan sima, puha szőrtelen bőrre. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben. 

A kikérdezés sok esetben kiterjedhet látszólag távol eső területekre, például a székelési szokásokra. A pajzsmirigy problémák ugyanis okozhatnak székelési gondokat és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal. A krónikus székrekedés pedig hozzájárulhat akár a petefészekciszták kialakulásához is. 

Dr. Katona Evelin szerint a legfontosabb, hogy a párok vegyék komoly a problémát és bizonyos időtartamú sikertelen próbálkozás után feltétlenül kérjenek szakértői segítséget. Amennyiben ugyanis sikerül felfedezni a kiváltó okot, akár egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel helyreállhat a hormonháztartás, és elhárulhat az akadály a gyermekvállalás elől. 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink