Esély a családalapításhoz
Várszegi Viktória
2009. február 27.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen kezelésen átesett betegek nemzőképessége gyakran irreverzibilesen károsodik. A kérdés csak az, hogy hány, és milyen dózisú kezeléseknél húzódik meg a reverzibilis-irreverzibilis határ, és mit lehet tenni, ha az ilyen betegnek még nem született gyermeke. A szerzők az elmúlt évek során a KRIO Intézetben előforduló hererákos, és egyéb daganatos betegségben szenvedők kezelés előtti, és kezelés utáni spermatogramjának összehasonlításával keresték a kérdésre a választ.
Magyarországon a statisztika szerint 150-200 ezer házaspárnak vannak fertilitási problémái. Bár évekkel ezelőtt még a női oldalt okolták a meddőségi problémákért, ma már tudjuk, hogy ezekért fele-fele arányban felelős a férfi és a nő. Tanulmányok bizonyítják (6) (7), hogy a férfiak spermaképe 30-40 %-ot romlott az elmúlt 50 évben. Ennek a megdöbbentő statisztikának számos oka van (környezeti hatások, pszichoszociális faktorok, genetikai okok), melyek általában komplexen jelentkeznek. Érdekes megfigyelés, hogy a spermakép romlásával párhuzamosan pl. a hererák előfordulása növekvő tendenciát mutat (1).
Magyarországon évente több száz új hererákos, és még ennél is több egyéb daganatos betegségben szenvedőt diagnosztizálnak a 18-35 éves férfiak korcsoportjában, tehát pont abban a korban, amikor legnagyobb valószínűséggel szeretnének a párok gyermeket. A kezelésre használt kemo-vagy sugárterápia, amennyiben időben alkalmazzák, jó eséllyel meggyógyítja a beteget, viszont mellékhatásként a spermatogenezis reverzibilis, vagy irreverzibilis romlásával lehet számolni.

Szerencsére ma már olyan mesterséges megtermékenyítési módszerek (ART) vannak a szakemberek kezében, amelyek segítségével akár 1 db spermiummal is lehet sikeres megtermékenyítést végezni (ICSI). Gyakran azonban még ilyen csekély mennyiséget sem lehet találni a kezelések után. Az idejében elvégzett spermafagyasztással azonban jó eséllyel vállalhat gyermeket az a férfi, akinek a szervezete már nem termel ondósejtet. A fagyasztott spermiummal végzett mesterséges megtermékenyítések eredményei megközelítik a friss ivarsejttel történőt, a fagyasztás pedig nem befolyásolja a spermium genetikai állományát. Fontos azonban, hogy a fagyasztás még a kezelés előtt megtörténjen, mert kevés adat áll rendelkezésre arra nézve, hogy a terápia után mikor, és milyen mértékben regenerálódik a férfiak spermaképe.
 

Kapcsolódó cikkeink