Esély a családalapításra: spermadonor szolgáltatás

1998-ban kezdte működését a Krio Intézet, amely akkor még csak spermabankként funkcionált, méghozzá olyan férfiak részére, akik önmaguk számára kívántak hímivarsejtet tároltatni az esetleges betegségek, és az azok kezelése miatti károsodások kivédése érdekében. Két évvel ezután, 2000-ben a donorbank is megkezdte működését, amely technikailag megegyezik az előbbi szolgáltatással, pusztán az a különbség, hogy ebben az esetben a minta tulajdonosa lemond hímivarsejtjeiről, így olyan meddő párok vehetik a későbbiekben igénybe, ahol a férfi terméketlen. Az intézet vezérigazgatójával, Dr. Balogh Istvánnal ezúttal arról beszélgettünk, mikor és milyen formában történhet a spermadonor szolgáltatás igénybevétele, hogy mit lehet (és mit nem lehet) tudni a donorokról, de más országok gyakorlatáról is szó esett, többek között érintve olyan izgalmas kérdéseket is, mint amilyen a nyílt, úgynevezett "open donor" szolgáltatás Angliában vagy az Egyesült Államokban.

Mikor lehet spermadonor segítségét igényelni? Mennyire gyakori mindez? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Alapvetően azokban az esetekben, amikor egy pár meddősége a férfi termékenységi zavaraira vezethető vissza, illetve akkor, ha egy hölgy egyedülállóként kíván gyermeket vállalni, vagy nem tradicionális párkapcsolatban él. Gyakran előfordul az is, hogy a meddőségi zavarokkal küzdő párok csak a biztonság kedvéért választanak donort, ami azt jelenti, hogy van bizonyos számú ivarsejtje a férfinak - csak nem megfelelő a minősége/mennyisége – így azért, hogy ne menjen kárba a meddőségi kezelés során leszívott petesejtállomány, igénybe veszik a donorciklust is. Ezekben az esetekben a petesejtek felét a saját, a másik felét pedig a donor hímivarsejtjeivel termékenyítik meg, és utána döntenek a beültetésről. A kérdés második felére visszatérve: a meddőségi zavarokkal küzdő párok mintegy 5-10 százaléka veszi igénybe a szolgáltatást, ami éves szinten nagyjából 700 megtermékenyítést jelent, ez azért elég tekintélyes arány.

Jó tudni!
A Krio Intézet spermabank szolgáltatása lehetőséget nyújt a saját célú tároltatásra is, amely történhet kifejezett orvosi indikációra (pl.: csökkent nemzőképesség vagy bizonyos megbetegedések esetén), de akár teljesen egészséges férfiak is dönthetnek úgy, hogy ebben a formában kívánják bebiztosítani családalapítási elképzeléseiket.

Ki lehet spermadonor? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Kizárólag 18 és 35 év közötti, teljesen egészséges férfiak. A mintaadóknak egy többlépcsős egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mielőtt bekerülhetnének donorállományunkba. Először is részletes spermaanalízist végzünk, majd andrológiai vizsgálat történik, amelyet a virológiai, bakteriális szűrések követnek, hiszen a donor nem hordozhat semmilyen szexuális úton terjedő betegséget a szervezetében. A mikrobiológiai tesztek után genetikai, majd pszichológiai vizsgálatra kerül sor. Az eredmények a mintaadó számára természetesen nyilvánosak.

A mintákat -196 fokon, a biológiai nulla fok alatt tárolják, így gyakorlatilag bármeddig életképesek maradhatnak a hímivarsejtek.

Jellemzően kik jelentkeznek spermadonornak? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Túlnyomórészt főiskolás vagy egyetemista diákok.

Milyen a mintaadási kedv? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Mint említettem, mintaadóink jellemzően diákok, ebből az következik, hogy a nyári időszakban viszonylag kevésbé aktívak, inkább ősszel és tavasszal mozgósíthatóak. Megjegyzendő, hogy számukra is rengeteg előnnyel jár mindez, hiszen amellett, hogy a közreműködésüknek köszönhetően olyan pároknak is születhet gyermeke, akiknek már semmi esélyük nem lenne saját babára, ingyenesen elvégeznek náluk egy sor költséges szűrővizsgálatot, illetve bizonyos javadalmazás is megilleti őket.

Mit lehet tudni a donorokról? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A pontos személyazonosságukon kívül szinte bármit; egyvalamit kell eltitkolnunk, mégpedig azokat az adatokat, amelyekből a donort azonosítani lehet. Magyarországon ez a szabály, külföldön azonban léteznek úgynevezett "open donorok" is. Az Egyesült Államokban és Angliában adott a lehetősége, hogy a szülők ténylegesen is megismerjék a biológiai apát, már amennyiben ilyen szolgáltatást választanak. Persze meg kell jegyezni, hogy viszonylag kevés donor egyezik bele a teljes nyilvánosságba…

Hogyan választanak donort a párok? Személyesen itt, a Krio Intézetben tájékozódnak, vagy a meddőségi központokon keresztül történik mindez? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Nem, főképp ide jönnek hozzánk, és elsősorban aszerint választanak, hogy hagyományos párkapcsolatban élnek-e, vagy sem. Férfi-nő kapcsolatban a pár férfi tagjához – külső és belső tulajdonságok alapján - leginkább hasonlító biológiai apát igyekeznek megtalálni a leendő szülők, minden más esetben a hölgy, illetve a hölgyek férfiideáljának megfelelő donort keresik.

Feldolgozás - mélyfagyasztás előtt analizálják a mintákat.

Hogyan tartják nyilván a spermadonorokat? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Mi egy egészségügyi intézmény vagyunk, és a törvény előírja számunkra a szigorú nyilvántartást. Mindez azt jelenti, hogy természetesen tudjuk, milyen azonosító adatok tartoznak a minták kódszámaihoz, de ezek az adatok nem szivároghatnak ki innen, erre szintén törvény kötelez bennünket.

Ha felnővén egy gyermek tudni szeretné, ki a biológiai apja, van-e bármilyen lehetősége a tájékozódásra? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé, arra pedig, hogy mi lesz később, nem tudok válaszolni. Amennyiben megváltoznának ezek a törvények, az intézet nyilvántartásában visszakereshetővé válnának a személyes adatok, de hangsúlyozom, ma ilyesmire nincs lehetőség.

A donorok értesülnek róla, ha gyermekük születik? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A jelenleg hatályos törvények szerint Magyarországon négy terhességig használható fel egy alany mintája. A donorok arról értesülnek, ha megtörtént a negyedik beültetés, és úgymond "kivontuk őket a forgalomból", de ha érdeklődnek, akkor menetközben is tájékozódhatnak arról, hogy éppen hányadik megtermékenyítési eljárásnál tartanak, ennél többet mi sem tudunk. Intézetünk csak a megkezdett terhességek számáról tud felvilágosítást adni, hiszen a meddőségi centrumok – amelyektől az adatokat kapjuk – nyilvánvalóan csak a beültetések szempontjából illetékesek, arról, hogy sikerült-e befejezni a terhességet, nem kapunk tájékoztatást. Ebből adódik egyébként, hogy sok spermadonort idő előtt "kivonunk a forgalomból", hiszen a négy megtermékenyítés nem feltétlenül jelent egyet négy befejezett terhességgel.

További információk a Krio Intézet honlapján!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink