Évinyitó gyerekprogram a Millenárison!
Várszegi Viktória
2011. szeptember 9.

10.00 Lábita Színház – Csernik Szende székely lábbábos, mesemondó előadása:

„Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra: Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székely nép jóízű mesécskéit. S ha nem es pityókát mesélek, akkor murkot aprítok lapítón, s ha nem es hiszitek el, a cseszle csípjen meg benneteket!”
A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly mindenki lelkére.

11.00 Kaláka: Három székláb – gyerekkoncert:

A Kaláka gyermeklemezeinek (A pelikán; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető; Nálatok laknak-e állatok?) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok. A gyerekek megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit.
A koncerten az érdeklődők nem csupán hallgatói, hanem résztvevői is lehetnek az előadásnak. Mivel a muzsikusok – annak idején – mind a Kodály koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.
Zenélnek: Becze Gábor , Gryllus Dániel , Radványi Balázs

12.00 Apró Színház: Békakirály – vásári komédia Grimm meséje alapján:

Játsszák: Üveges Anita , Tarján Veronika

12.45 Egyesült Meseművek – Bátky András meseíróval:

Vendég: „Szirtes Edina Mókus”
Mindannyiunkban laknak mesék, van, akiben több, és van, akiben talán csak egy. A gyerekekben persze legtöbbször rengeteg mese bujkál, de a felnőttek két lábbal földön járó világában ezek nem merészkednek elő könnyen. Bátky András meseíró azt vette a fejébe, mindenkiből előcsalogatja azt a bizonyos egy vagy több mesét. Azok a gyerekek és felnőttek pedig, akik eljönnek vele játszani, később sem félnek majd hinni saját magukban, és a mesékben.
Szirtes Edina Mókus énekesnő, zeneszerző, hegedűművész és Bátky András meseíró jó ideje ismerik egymást, és dolgoznak is éppen együtt egy jazz és a mese találkozásából születő lemezen, de most első alkalommal lépnek kettesben együtt színpadra, hogy a közönséggel együtt rögtönözzenek mesét és hozzáillő zenét ezen a szép őszi vasárnap délelőttön. Gyerekeket és szüleiket egyaránt szeretettel várják alkalmi alkotótársnak.

13.30 Kolompos Gyermektáncház:

Havi rendszerességgel mulathatnak kicsik is, nagyok is a Kolompos együttes muzsikájára.
Várunk szeretettel a totyogni tudó kicsiktől kezdve a nagymamákig, nagypapákig mindenkit! Elröpül a közös, egyórás mulatság, miközben hagyományainkat – a régi muzsikákat, táncokat és falubéli szokásainkat – sem hagyjuk feledésbe merülni.

14.30 Babszem Jankó Gyermekszínház: Forró vizet a kopaszra!:

Komédia – nem csak gyerekeknek.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kismalac, aki egy erdei házikóban éldegélt boldogan. És hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy… illetve két farkas, akik boldogtalanul éldegéltek az erdő másik végében, mindaddig, amíg egy szép reggelen nem találkoztak hárman egymással: a kismalac és a farkasok.
És – mivel a farkasoknak az eszüknél csak az étvágyuk nagyobb – a kismalac, hogy megmenekülhessen, különleges tervet forral!
Szereplők: Röfike, a kismalac; Bozont Bandi, a „vasagyaras” farkasfalka vezére; Málé, egy „fél” farkas tag.
Játsszák: Klepács Andrea, Varró Emese, Baráth Zoltán
A színpadi változatot írta: Szőke Andrea
Díszlet, jelmez: Lovasy László, Lovasyné Stuth Erzsébet
Zene: Kalló Zsolt
Rendezte: Baráth Zoltán

15.30 Kuruttyoló békakirály – hangszerbemutató és közös zenei foglalkozás:

Messzi tájak gyönyörű hangszereit ismerheted meg – és próbálhatod ki – egy igazán izgalmas mesén keresztül. Kuruttyoló Békakirály történetei tele vannak csengéssel, bongással, ciripeléssel, ritmussal, zengéssel – minden fülnek való csodával.
Ethnosound: Fehér Károly
Apró Színház: Tarján Vera

17.00 Csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes - Örökség:

A huszadik század második felében rohamosan pusztulásnak indultak hagyományaink, amelyek addig folyamatosan – és zavartalanul – öröklődtek nemzedékről nemzedékre. Bartók Béla és Kodály Zoltán a század elején páratlan népdalkincsre talált, s a recsegő fonográf-felvételeken áthallik egy tiszta, őszinte üzenet a ma hallgatójának. Olyan világ tárul elénk, amelyben mindennek ideje és rendje volt.
A történelmi Csík vármegye fellelt hagyományaiból összeállított műsorban egyetlen ember életén, illetve sorsán keresztül egy-egy közösség hagyományai énekben, zenében, táncban és prózában bontakoznak ki, példát adva a régi korok emberi hitvallásáról – segítségül hívva önéletrajzi írásokat is.
Közreműködnek: Györfi Erzsébet , András Orsolya
Koreográfus: Varga Zoltán
Zenei szerkesztő: Kelemen László
Jelmeztervező: Lőrincz Beáta
Igazgató, művészeti vezető: András Mihály

Az esemnyre a belpés díjtalan!