Ez történik a testünkkel a várandósság alatt
Várszegi Viktória
2021. január 26.

A fogamzás pillanata után a női szervezetben összehangolt hormonális folyamatok sora kezdődik meg, hogy a megtermékenyített, majd osztódásnak indult petesejt célját elérve végül beágyazódhasson az anyaméhbe, és kezdetét vehesse egy új élet. A terhességi hormonok finom összjátéka gondoskodik arról, hogy a női szervezet megfelelő környezetet biztosítson az embrió fejlődésének.

Kép: Bigstock

Jórészt ezek a hormonális változások a felelősek a korai panaszok kialakulásáért – a reggeli rosszullétek, a folyamatos fáradtság, a mellfeszülés vagy az immunrendszer csökkent működése mind-mind ezekre a tényezőkre vezethetők vissza. Jó hír, hogy a kezdeti zökkenők után elcsitulnak a hullámok, és a második trimeszterbe lépve megszűnnek a kellemetlenségek

Keringési rendszer

A várandósság alatt radikálisan megemelkedik a szív által percenként átpumpált vér térfogata, és ezzel párhuzamosan a pulzusszám is nő. Az oxigént szállító vörösvértestek aránya is magasabb lesz, ahogyan a fertőzéseket kivédeni igyekvő fehérvérsejtek száma szintén szaporodik a vérben, kiváltképp a szülés időpontjának közeledtével.

Folyadékháztartás

A női nemi hormonok normál állapotban is lazítják a kötőszöveteket, a várandósság hatására pedig mindez fokozódik: egyrészt megnő a szállítandó vér mennyisége, másrészt – a hormonális változások következtében – az érfalak egyre rugalmasabbá válnak és az áteresztőképességük megnő, következésképp romlik a keringés. A terhesség előrehaladtával aztán – a méh növekedéséből adódóan – fokozódó nyomás éri a hasi vénákat is, amelyeket a magzat súlyából és méretéből eredő terhelés egyre inkább összenyom, így az alsó végtagok vénás terhelése is tovább emelkedik. A fent leírt folyamatok együttes hatásának eredményeként mind nagyobb nyomás éri az erek falát, amelyek aztán – így csökkentve a feszültséget – folyadékot pumpálnak a környező szövetekbe, ennek következtében alakul ki a lábdagadás.

Kiválasztás

A várandósság kezdetével szinte azonnal megnő a vesékbe szállított vér térfogata, így aztán ezekre a szervekre is nagyobb feladat hárul, ugyanis jóval nagyobb mennyiségű vért kell megszűrniük, mint a terhesség előtt.

A vesék működésére alapvetően jellemző, hogy fekvő testhelyzetben aktívabban dolgoznak, és ez a sajátosság a babavárás alatt, ha lehet, még szembetűnőbbé válik: nincs kismama, aki ne tapasztalta volna a lefekvéskor jelentkező – ürítés után is hamar visszatérő – folyamatos vizelési inger kellemetlenségeit. (Oldalt fekve egyébként még radikálisabb a jelenség, mert ebben a pozícióban felszabadulnak a vénák, nem nyomja őket a baba súlya, javul a keringés, így a veseműködés is tovább élénkül.)

Emésztés

Kezdjük a rosszal: a székrekedés és a gyomorégés bizonyos szintig a terhesség normális velejárójának tekinthető. A várandósság alatt nagy mennyiségben termelődő progeszteronhormon simaizom-lazító hatása, illetve a belekre nehezedő nyomás lelassítja az emésztést, ez az oka a terhesség hónapjai alatt gyakrabban kialakuló makacs székrekedésnek. Az egyik legkézenfekvőbb megelőzési, illetve kezelési mód az optimális mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, pl. egy-két pohár szilvalé csodákra képes ilyenkor. Egyes idénygyümölcsök (pl. az őszibarack) vagy a gyümölcslekvárok nemcsak egészségesek, de a székrekedés leküzdésében is óriási segítséget jelenthetnek, ahogyan például a teljes kiőrlésű, magas rosttartalommal bíró kenyérfélék és péksütemények is – ez utóbbi élelmiszerekkel azonban nem árt az óvatosság, ugyanis gátolják a terhesség alatt különösen fontos vas felszívódását.

A visszatérő gyomorégés kialakulásáért ugyancsak a fokozott mennyiségben termelődő progeszteronhormon a felelős: ennek simaizom-lazító hatása a gyomorszájban is érvényesül, ebből adódóan időről időre gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe.

Szerencsére van jó hír is! Gyomorfekély szinte elvétve jelentkezik a terhesség alatt, sőt a már meglévő betegség is enyhülni szokott ebben az időszakban.

Immunrendszer

A kismamák immunrendszere takarék üzemmódra kapcsol, hogy a baba háborítatlanul fejlődhessen odabent. Ha mindez nem így történne, a szervezet idegen betolakodóként bánna a részben apja genetikai állományát hordozó magzattal is. A természet persze ügyesen kijátssza a szervezet védelmi mechanizmusát, mégpedig úgy, hogy egyrészt meggátolja a magzat kilökődését, másrészt – a nagy mennyiségben termelődő progeszteron segítségével – tompítja az anyai immunválaszt. Dióhéjban így magyarázható a várandósság ideje alatt jellemző gyakoribb betegeskedés, hiba lenne azonban legyinteni és belenyugodni a dologba, mondván, ez a terhesség törvényszerű velejárója. Ez ebben a formában nem igaz, hiszen az elegendő pihenés, a megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás igenis sokat javíthat a helyzeten!

Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik hétről hétre odabent a kisbabád? Katt. a linkre: http://www.babasmamas.hu/terheshet.php

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink