Ezek a sejtek tudják, hol kell gyógyítani!

2013. január 12.

Öt évtizede megoldhatatlan orvosi problémára találtak megoldást kanadai kutatók. A koraszülött csecsemőket azonnal lélegeztető gépre kell helyezni, hiszen a még fejlődésben lévő tüdejük nem képes az önálló légzésre. A berendezés azonban életre szóló károsodást okoz a tüdőben, amely krónikus tüdőbetegség (Bronchopulmonalis dysplasia) formájában jelentkezik a kezelésen átesett gyermekeknél. Az őssejtek helyreállíthatják a kárt.

Kanadai tudósok 2012 decemberében publikálták kísérleti eredményeiket, mely szerint az újszülött patkányoknak egy szérum formájában beadott, emberi köldökzsinór szövetből származó őssejtek alkalmasnak bizonyultak arra, hogy megvédjék az állatok tüdejét a károsodástól.

"Ezek a sejtek tudják, hol kell gyógyítani. Mintha csak ránéznének a problémára, legyen az sejtpusztulás vagy gyulladás, és pontosan tudják, mi a dolguk." - jellemezte az őssejtterápia működését a kísérleteket vezető orvos, Dr. Bernard Thébaud. Jelenleg a kelet-ontariói gyermekkórházban (Children’s Hospital of Eastern Ontario) készülnek a kutatók megkezdeni a klinikai teszteket, amelyekbe az elkövetkező két évben összesen 20 pácienst terveznek bevonni. A vizsgálatok elsődleges célja az, hogy megállapítsák, melyik a legjobb módszer a terápia kivitelezésére.

Az őssejtterápia nem csupán a koraszülött gyermekeken segíthet, hanem a krónikus tüdőbetegséggel küszködő felnőtteken is. A koraszülöttként elszenvedett egészségkárosodás felnőtt korban légzési nehézségeket, az asztmára hasonlító panaszokat, a vírusfertőzéseknek való fokozott kitettséget okoz, amelyek következtében a tüdő hamarabb elöregszik. Csak Kanadában a probléma minden évben körülbelül tízezer gyermeket érint, hiszen ma már az akár 24 hétre születő gyermekek is jó eséllyel életben maradhatnak. Az őssejtterápia az ő esetükben javíthatja jelentősen, Dr. Bernard megfogalmazásában, a "túlélés minőségét".

A cikk eredetije a Metronews Canada c. internetes újságban jelent meg.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink