Ezekkel az ételekkel légy óvatos a pocakos hónapok alatt!
Várszegi Viktória
2015. április 23.

 

Vörös húsok (pl.: sertés, marha)

Megfelelő hőkezelés után nem jelentenek veszélyt a vörös húsok.

A nyers, vagy nem megfelelően átsült/főtt húsfélék, mint például a tatárbifsztek, a félig átsült marha bélszín, stb. fogyasztása a toxoplazmózis fertőzés kockázata miatt kerülendő.

A csemegeboltból származó félkész hústermékek E-coli baktériumot tartalmazhatnak, a nyersen pácolt vagy füstölt, illetve a hideg húskészítmények nem előcsomagolt változatai szintén a toxoplazma-fertőzés lehetősége miatt számítanak rizikós ételnek.

Szárnyasok

Az alaposan átsütött/átfőzött, továbbá fogyasztás előtt megfelelően átforrósított, lehetőleg otthon készült szárnyas ételek nem jelentenek kockázatot.

Nyers vagy nem teljesen átfőtt formájukban mindenképp kerülendőek a szárnyasok felhasználásával készült ételek, hidegkonyhai termékek, liszteriózist és szalmonella-fertőzést egyaránt terjeszthetnek.

Tenger gyümölcsei

A halételekről is elmondható, hogy kizárólag jól átsütve, átfőzve kerülhetnek az asztalra. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak lényeges szerepet játszanak az idegrendszer fejlődése során, fogyasztásukkal kapcsolatban mégis különös óvatosság javasolt.

Azon halak fogyasztása feltétlenül kerülendő, melyek magas koncentrációban tartalmazhatnak higanyt; a higany késleltetheti a magzat fejlődését és agykárosodást okozhat.

A fagyasztott, füstölt tengeri halak gyakran lisztériával szennyezettek.

Egyes tavak és folyók halai nagy mennyiségben tartalmazhatnak poliklórozott bifenileket, melyek az emberi szervezetben daganatos megbetegedéseket és magzatkárosodást okozhatnak. Ezek elsődlegesen azok a halak, melyek helyi tavakban és folyókban fordulnak elő: sügér, lazac, csuka, pisztráng.

A legtöbb betegséget a rákfélék okozzák; ilyenek az osztriga, a kagyló és a kékkagyló. A főzés segít megelőzni néhány fertőzést, de az algákkal és az algavirágzással összefüggőeket nem.

Sajtok

Jelentős magnézium-, foszfor- és kalciumtartalmuk miatt mindenképp érdemes sajtkészítményeket fogyasztani a várandósság alatt, azonban – csakúgy, mint a halételeknél – körültekintően kell válogatni közülük!

Az importált, lágy sajtok lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, ezért a következő sajtok fogyasztása nem ajánlott: brie, camembert, rokfort, feta, goronzola, és a mexikói típusú sajtok, kivéve abban az esetben, ha pasztörizált tejből készültek, a pasztőrözött tejből készült sajtok fogyasztása veszélytelen.

Tejtermékek

A tej elsődleges kalciumforrás, emellett magas foszfortartalommal rendelkezik, és jelentős mennyiségű A-, B- és D-vitamin is található benne – a pasztőrözött, hőkezelt (UHT) tehén-, kecske- és juhtej, valamint a belőlük készült tejtermékek biztonsággal ihatók.

A kezeletlen, friss tej és az ebből készült tejtermékek lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, fogyasztásuk veszélyes lehet.

Tojás

Tojásrántotta, főtt tojás, tükörtojás formájában mindenképp ajánlott rendszeresen fogyasztani, mivel rengeteg fontos aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A nyers tojást tartalmazó élelmiszereket a szalmonella-fertőzés kockázata miatt átmenetileg törölni kell az étlapról...

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kapcsolódó cikkeink