Fájdalmas mellgyulladás?
Várszegi Viktória
2013. január 3.

A mellgyulladás a mellek feszülésével, érzékenységével, magas lázzal és az influenzához hasonlító tünetekkel jár. Vannak, akiknél a felsorolt tünetek mellett rosszullét és hányás is jelentkezik. További tünetek lehetnek: a mellekből szivárgó sárgás váladék, a mellek kipirosodása és forrósága. A tejcsatornák elzáródásához hasonlóan, általában egyszerre csak egy mell gyullad be.

Akkor alakul ki, amikor valamilyen módon kórokozók jutnak a mell szöveteibe, erre alapvetően három lehetőség van: a mellbimbón keletkezett kisebb sebek sérülések felületén, a vérkeringésen, illetve más gyulladt szervekből (pl.: foggyökér) kerülhetnek be. Legrosszabb esetben még a kórházi tartózkodás idején alakul ki a fertőzés, itt úgynevezett rezisztens, vagyis az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók is begyűjthetőek…

Legtöbbször szerencsére az ártatlanabb fajtából való, bőrünk felszínén természetes módon is megtalálható baktériumok okozzák a fertőzést, így az idejében megkezdett antibiotikumos kezelés hamar meggyógyítja a gyulladt területet. Ezek a bizonyos kórokozók a tejcsatornák kivezető nyílásain keresztül is bejuthatnak a mell szöveteibe, ezért az egyik leghatékonyabb megelőzési módszer a gyakori szoptatás. (Az anyatej alaposan átmossa a tejcsatornákat, de csak abban az esetben, ha megfelelő intenzitással és gyakorisággal szoptatunk.)

A mellbimbó sérüléseit jobbára az okozza, hogy a baba nem megfelelően szopik. Ügyeljünk rá, hogy a mellbimbó egész mélyen legyen a baba szájában, így nem érzünk majd fájdalmat a szoptatás során; érzékenység, kisebesedés leginkább akkor szokott előfordulni, ha csak a mellbimbó hegyét kapja be a pici. A mellet csak akkor adjuk a szájába, ha egészen nagyra tátotta, ellenkező esetben csak a hegyét fogja bekapni, továbbá az is fontos, hogy elég közel legyen hozzánk a baba (helyes tartásnál az orra hozzáér édesanyja melléhez!). A szoptatási pozíciók váltogatása szintén lényeges, ha más-más szögekben tartjuk a babát, akkor a nyomás is más-más területekre esik a mellbimbón, ez segít elkerülni a kisebesedést.

Ritkán, de az is előfordul, hogy a baba szájának valamilyen anatómiai eltérése okozza a mellbimbó kisebesedését, ilyenkor a megfelelő szoptatási testhelyzetek, illetve azok váltogatása jelentheti a megoldást. Amíg tiszta az anyatej, feltétlenül folytatni kell a szoptatást, a cumisüveggel való pótlás, vagyis a szoptatás korlátozása, illetve a bimbóvédő használata a legtöbb esetben tovább rontja a helyzetet.

Nagyon lényeges, hogy mielőbb orvosi segítséget kérjünk, a mellgyulladás – legalábbis eleinte – igen eredményesen kezelhető antibiotikumokkal, elhúzódó esetekben viszont már nehezen gyógyítható, komolyabb beavatkozás, műtéti kezelés is szükségessé válhat. A mellgyulladásra adott antibiotikum mellett nyugodtan folytatható a szoptatás, ezek – bár nyilvánvalóan bekerülnek az anyatejbe – nincsenek káros hatással a babára. Az anyatejes táplálással azokban az esetekben kell felhagyni, ha a mellből nem tiszta, azaz véres vagy gennyes tej folyik.

Ami (még) segíthet:

- Fokozza a gyulladt terület vérkeringését, illetve a tej kiürülését a szoptatás előtti meleg borogatás, utána pedig jót tesz egy rövidke hideg borogatás, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot.
- A masszázs szintén elősegíti a gyulladt terület gyógyulását: kezdjük a fájdalmas terület mögötti részen és ujjainkkal körkörös masszírozó mozgást végezve haladjunk a mellbimbók felé.
- A gyulladt mellből gyakrabban szoptassunk, így segítjük a benne lévő tej kiürülését, megszüntetjük az elzáródást és a mell ismét megtelik tejjel. Jótékony hatása lehet a kétóránkénti – napközben és éjszaka – szoptatásnak is. Először az érintett mellet kínáljuk a babának.
- Fontos a pihenés. A gyógyulást elősegíti, ha az anya többet alszik, vagy fekvő helyzetben relaxál. (Gyakran a tejcsatorna eltömődése az első jele annak, hogy az anya túlterhelt, kimerült.)
- A mellek formáját követő, kényelmes melltartó viselése ajánlott, mivel a feszes melltartó összepréseli a tejcsatornákat.

Sürgősen forduljunk orvoshoz:

  • ha 24 órán belül nem javul a helyzet;
  • ha a gyulladás mindkét mellre kiterjed;
  • ha genny vagy vér van az anyatejben;
  • ha vöröses csíkok láthatóak a gyulladt terület környékén;
  • ha hirtelen és nagy intenzitással jelentkeznek a tünetek!

Kapcsolódó cikkeink