Feledékeny kismamák?
Várszegi Viktória
2009. december 7.

A helyzet korántsem egyértelmű - míg a várandósok több emlékezetfunkciója hibátlanul működik, egyes feladatoknál lényegesen alulmaradnak babát nem váró társaikkal szemben. Ilyen például, ha egy folyamatot kell megtervezniük, vagy új információt, mondjuk egy számsort kell megjegyezniük - magyarázza Henry. Ellenben azt az információt, ami a hosszú távú memóriában tárolódik - például családtagok telefonszáma -, gond nélkül előhívják. Ez magyarázatot ad arra, hogy egyes tanulmányokban miért sikerült hibátlan memóriateljesítményt mérni a várandós nőknél, másokban meg miért nem.

A hiányosság okát illetően a tudósok csak találgatni tudnak. Julie Henry szerint a megváltozott életstílus tehető felelőssé. Kollégája, Heidi Danker-Hopfe berlini pszicho-fiziológus, lehetségesnek tartja, hogy a csökkent emlékezőképesség az ilyenkor tipikusan jelentkező alvászavarból eredő alváshiánnyal magyarázható.

Martin Hautzinger, a Tübingeni Egyetem klinikai szakpszichológusa pedig egy teljesen szimpla magyarázattal rukkol elő: a plusz kilók jelentős fizikai terhet rónak a várandós anyákra, és ez a fizikai igénybevétel megnehezíti a mentális erők mozgósítását.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink