Felkészületlenül érkezünk a szülőszobába?

A University of Newcastle kutatói szerint óriási eltérések vannak a nők elvárásai és valós tapasztalatai között. Angliában a kismamák negyede végül mégis az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, holott azt korábban nem tervezte.

Mostanában divatos a szülést és a vele járó fájdalmat "természetes folyamatként" kezelni, ami rendben is van, csak az a probléma, hogy a kismamákban erős frusztrációt okozhat, ha nem képesek érzéstelenítés nélkül megszülni gyermeküket, és hajlamosak azt hinni, hogy elrontottak valamit...

Évek óta folyik a küzdelem azért, hogy a szülés folyamatát visszahelyezzék természetes környezetébe, kikerülve egy csomó fölöslegesnek tartott orvosi kezelést. Ám félő, hogy a kezdeményezők átesnek a ló túloldalára, és mindeközben elfelejtkezünk a modern orvostudomány előnyeiről.

Ahogy az ember a fogát sem huzatja ki érzéstelenítés nélkül, mért kéne egy olyan fontos és gyönyörű dolognak, mint a szülés fogcsikorgatás közepette megtörténnie?

Köztudott, hogy azok a nők, akiket bába és a partnerük is támogat vajúdás közben, könnyebben birkóznak meg a fájdalommal és kevesebbszer kérnek fájdalomcsillapítást is. De a segítő kezek ellenére a nőknek fel kell készülni arra is, hogy ez néha nem elég - összegzi a kutatás. A legfontosabb, hogy a kismamák tisztában legyenek lehetőségeikkel és az adott helyzetben azt a módszert tudják választani, amely számukra leginkább megkönnyíti a szülés nehéz pillanatait. Nem szabad, hogy azt érezzék, elrontottak valamit, amiért fájdalomcsillapítót kértek orvosuktól. Hiszen a természetes módszerek hangoztatói sokszor elfelejtik, hogy minden eset egyedi, és minden nőnek másra lehet szüksége hogy megbirkózzon a szülés nehézségeivel.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink