Felnőtt módon dolgozzák fel a kisgyermek a szavakat
Várszegi Viktória
2011. január 21.

"A csecsemők a felnőttekéhez hasonló agyi mechanizmusok segítségével fogják fel a szavak értelmét. Ez a mentális adatbázis aztán később a felnőttkor eléréséig folyamatosan bővül" - nyilatkozta Katherine E. Travis, a kutatásban részt vett egyik tudós.

A kutatás során az egyetem munkatársai MEG-t (ez a vizsgálati módszer az agy neuronjai által kibocsátott apró mágneses mezőket méri) és MRI vizsgálatot alkalmaztak, hogy nem-invazív módon tudják megfigyelni a 12-18 hónapos csecsemők agyi aktivitását.

Az első kísérlet során a gyerekek szavakat hallgattak, majd olyan hangokat, amelyek a szavakéhoz hasonló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek, de értelmetlenek. A második kísérletben megvizsgálták, képesek-e a csecsemők azonosítani a szavak értelmét.

Az eredmények szerint a gyerekek minden esetben meg tudják különböztetni az értelmes szavakat a zörejektől és értelmetlen beszédtől és a szavak értelmét is képesek felfogni. "Ez bizonyítja, hogy a szavak megértésére használt idegi folyamatok már a szavak első megtanulásakor is aktívak" - nyilatkozta Eric Halgren.

Kapcsolódó cikkeink