Fertőzések melegágya a cumi?

Bár szinte minden kisgyermekes családnál általános népszerűségnek örvend, a szakemberek mégis arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes vigyázni a cumival, mivel felszínén számos baktérium és gomba tartózkodhat, melyek akár súlyos fertőzéseket is okozhatnak.

Fotó: toothpick.com

A tanulmányt készítő dr. Tom Glass, az Oklahoma Állami Egyetem professzora elmondta, hogy egy átlagos cumin megtalálhatóak azok a baktériumok, melyek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekért, az anyagcserezavarokért, az allergiák számos változatáért, az asztmáért vagy akár az autoimmun megbetegedésekért is felelősek. Az Amerikai Klinikopatológiai Társaság Bostonban megrendezett éves találkozóján Glass arra is felhívta a figyelmet, hogy a fentiek mellett még anatómiai elváltozásokat is okozhat a cumi a szájon és a fogsoron.

A vizsgálatok során a szakemberek egy gyermekkórház egészséges babáitól gyűjtöttek be tíz cumit, majd laboratóriumi körülmények között megvizsgálták az azokon található baktériumokat. A cumik felén kis számban, másik felén azonban igen nagy arányban találtak tenyészeteket, és a tíz cumin összesen 40 különféle baktériumfajt azonosítottak be. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy a cumikon talált baktériumok közül számos ellenállt a leggyakoribb antibiotikumoknak, ami azt jelentik, hogy az ezek által okozott fertőzéseket a szokásosnál is nehezebb kezelni.

A tanulmány fényében Glass nem javasolja a szülőknek, hogy gyermekeik megnyugtatására cumit használjanak, mivel pillanatnyi előnyeivel szemben igen súlyosak a hosszú távú káros következményei. Akik azonban nem szeretnének lemondani erről a kényelemről, azok mindenképpen naponta fertőtlenítsék gyermekük cumiját, és mindig tartsanak maguknál tartalékot, hogy soha ne fordulhasson elő, hogy egy földre esett cumi tisztítás nélkül kerüljön a baba szájába. Emellett nem árt kéthetente új cumit vásárolni, mivel minél használtabb, annál könnyebben megtelepednek rajta a baktériumok.

Dr. Ben Hoffman, az Oregon Egészség és Tudomány Egyetem Doernbecher Gyermekkórháza Gyermekbiztonsági Központjának orvosi igazgatója dr. Glass-szal szemben úgy érzi, felesleges ilyen mértékben démonizálni a cumit, mivel az azokon fellelhető baktériumokkal egy kisgyerek ugyanúgy találkozhat bármely más, őt körülvevő tárgyon vagy ruházaton is.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink