Fogantatás

Aki próbálkozik, néhány hónapon belül terhes lesz…

Valójában kevés párnak sikerül az első néhány hónapban összehozni a babát… A terhesség esélye kb. 20-30 százalék egy-egy menstruációs ciklus alatt, persze ez az arány sok egyéb tényezőtől függhet még (életkor, betegségek, gyógyszerszedési szokások, stb.).

Meddőségi szakrendelésre minimum egy év sikertelen próbálkozás után ajánlott ellátogatni, idősebb nőknél – 35 év felett – hamarabb, már hat hónap elteltével javasolt segítséget kérni.

A menstruációs ciklus egy bizonyos napján lehet csak teherbe esni, illetve a menstruáció alatt lehetetlen…

Bár a petesejt csak rövid ideig alkalmas a megtermékenyülésre, a hímivarsejtek akár öt napig is életképesek a női szervezetben, így napokig fennáll a teherbe esés lehetősége. Sőt, gyakorlatilag bármikor kopogtathat a gólya, hiszen történhet "soron kívül" is peteérés (pl. erőteljes női orgazmus is kiválthatja).

A fogamzás esélye növelhető, ha a peteérés vélhető időpontja előtti öt napban, ill. az azt követő két napban próbálkoztok. Szabályos menstruációs ciklus esetén könnyen megjósolható az ovuláció dátuma, azonban ez meglehetősen ritka… Néhány alapvető biológiai ismeret és önvizsgálati technikák segítségével viszont könnyen kiismerheted tested jelzéseit!

Fogamzásgátlási eszközként egyáltalán nem tekinthető megbízhatónak a "számolgatós" módszer… Mi több, már a menstruáció vége felé történő szerelmeskedésnek is lehet baba az eredménye, ha a peteérés a ciklus elején következik be.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink