Fogantatás: mítosz és valóság

A nő hibája, ha késik a gyermekáldás…
Tévhit!

Szinte hihetetlen, de még ma is tartja magát az a középkori elképzelés, mely szerint a gyermektelenség alapvetően a nő "hibája", holott mindössze 30-40 százalékban fordul elő a kizárólagos női meddőség az ilyen problémával küzdő párok körében. Körülbelül ugyanilyen arányban a férfi termékenységi zavarai miatt nem jön össze a baba, de megeshet, hogy – rossz kifejezéssel élve - mindketten "hibásak", illetve előfordulhat az is, hogy minden igyekezet/vizsgálat dacára, soha sem derül ki, mi lehet a gyermektelenség tényleges oka.

Fotó: Bigstock

Forró fürdő, szűk alsónemű és társaik…
Csak részben igaz!

Egy egészséges, termékeny férfi esetében nem lehet perdöntő az alsónemű fazonja, legalábbis a trónörökös fogantatását illetően – illetve önmagában - semmiképp sem. Ennek ellenére aki babát akar inkább kerülje a szűk, testhezálló darabokat, a (túl) forró vízben való rendszeres lubickolást és ha lehet, az ülésfűtést se kapcsolja be a babaprojekt ideje alatt.

A gravitációnak mágikus ereje van, avagy a közösülés utáni testhelyzet a siker kulcsa…
Tévhit, de…

Valójában nem befolyásolja (jelentősen), hogy milyen pozíciót vesz föl a szerelmeskedés után a reménybeli kismama. Tény, hogy a közösülés után 20-25 perccel hímivarsejtek találhatóak a méhben, bármilyen testhelyzetben is töltötte az a bizonyos szűk fél órát a pár női tagja. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy bizonyos pozitúrák (aktus közben) valóban segíthetnek az ügyben. Egyes testhelyzetekben – ilyen például a hátulról történő behatolás – a spermiumok egyenesen a méhszájra vagy annak közvetlen környékére ürülnek, míg más pozíciók esetén csak valamivel messzebbről startolhatnak.

Aki próbálkozik, néhány hónapon belül terhes lesz…
Tévhit!

Valójában kevés párnak sikerül az első néhány hónapban összehozni a babát… A terhesség esélye kb. 20-30 százalék egy-egy menstruációs ciklus alatt, persze ez az arány sok egyéb tényezőtől függhet még (életkor, betegségek, gyógyszerszedési szokások, stb.).
Meddőségi szakrendelésre minimum egy év sikertelen próbálkozás után ajánlott ellátogatni, idősebb nőknél hamarabb(!), már hat hónap elteltével javasolt segítséget kérni.

A menstruációs ciklus egy bizonyos napján lehet csak teherbe esni, illetve a menstruáció alatt lehetetlen…
Tévhit!

Bár a petesejt csak rövid ideig alkalmas a megtermékenyülésre, a hímivarsejtek akár öt napig is életképesek a női szervezetben, így napokig fennáll a teherbe esés lehetősége. Sőt, gyakorlatilag bármikor kopogtathat a gólya, hiszen történhet "soron kívül" is peteérés (pl. erőteljesebb női orgazmus hatására).

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink