Folsavval a baba egészséges fejlődéséért
Várszegi Viktória
2015. február 3.

Minden év januárja a veleszületett rendellenességek megelőzésének hónapja, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja ebből az alkalomból a fogamzást megelőző időszakban és a terhesség alatt szedett folsav és a vitaminbevitel fontosságára hívja fel a figyelmet, amely számos súlyos fejlődési zavar kivédésében tölt be kulcsszerepet.

A folsav rendszeres szedése mindenki számára javasolt, de a családtervezés időszakában kiemelt szerepe van. A fogamzás körüli időszakban fogyasztott folsav és multivitamin jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát, a vesefejlődési, a szív- és nagyér rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását. Emellett jótékony hatását a kismamák is azonnal érezhetik, a terhesség korai szakaszában mérsékli a hányingert, émelygést, hányást.

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcsőzáródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempont-jából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele, ennek köszönhetően az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető.

Mindemellett a folsav nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony hatását, igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között a méhnyakrák, veseproblémák, a vastag- és végbél daganat, a hasnyálmirigy rák, valamint emlődaganat kivédésében is hatékonynak bizonyul.

A folsav vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, különböző zöld leveles zöldségek, mogyoró. A folsav tartalmú készítmények gyógyszertárban vény nélkül kaphatók.

Kapcsolódó cikkeink