Gólyatuning
Várszegi Viktória
2011. október 10.

Amíg a petesejt mindössze 24 óráig életképes, addig a hímivarsejtek napokig virgoncak a számukra ideális környezetben, ezért az a legideálisabb, ha már a peteérés előtti időszakban is történik együttlét. De mikor is van ez a bizonyos időszak? A patikában kapható ovulációs tesztek pontos eredményt adnak, de csak a tüszőrepedés bekövetkeztekor, illetve azután jeleznek; az ezt megelőző termékeny periódusról nem tájékoztatnak. Számolgatni szinte teljesen felesleges ilyenkor, az ovuláció nem illeszkedik a naptárhoz, sőt, néha soron kívül is bekövetkezik. Annál érdemesebb némi időt és fáradtságot szánni testünk jelzéseinek kifürkészésére, ugyanis tény, hogy a peteérést közvetlenül megelőző időszakban történő szeretkezés gyakrabban vezet gyermekáldáshoz! Jó hír, hogy van néhány jól felismerhető, egyértelmű jele az ovulációnak; ilyen például a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása, a méhnyak előremozdulása, a középfájdalom vagy a testhőmérséklet apró ingadozásai:

A méhszáj felpuhul és könnyebben kitapinthatóvá válik: Az ovuláció alatt nagyon egyszerű elérni a méhnyakat, amely ilyenkor előrébb csúszik, enyhén kinyílik, tapintásra pedig a fülcimpához hasonlít (terméketlen időszakban viszont kemény és zárt, kitapintani is jóval nehezebb).
Középfájdalom: Az ovuláció előtt, esetleg alatt jelentkező középfájdalom megbízható előhírnöke a peteérésnek, de nem minden nőre jellemző.
Bővebb hüvelyváladék: A hüvelyváladék mennyiségének megemelkedése szintén biztosan jelzi az ovuláció közeledtét. Sokan kívánatosabbnak érzik magukat ilyenkor, és a párjukhoz is jobban vonzódnak ezekben a napokban.
Megváltozott testhőmérséklet: A tüszőrepedés előtt hirtelen leesik a testhőmérséklet, 24-28 órával utána pedig lassanként emelkedni kezd.

Hasznos tippek:

  • A termékeny periódus előtt két napig önmegtartóztatónak kellene lennie a leendő apukának.
  • Reggelre ajánlott időzíteni a meghitt órákat; a sperma koncentrációja ilyenkor magasabb, mint a nap további részében.
  • Nem árt mellőzni a mesterséges síkosító használatát (ha mindenképpen szükséges, inkább vízbázisú készítményt válasszunk).
  • Előnyösek azok a pozíciók, amelyek lehetővé teszik a hüvely természetes hajlását a méhszáj felé, és segítik a "gravitációt". :)

Általános életmódbeli tanácsok:

  • Nem pozitívum – a teherbeesés szempontjából sem – ha a kelleténél kevesebbet mutat a mérleg; a (kóros) soványság szintén peteérési zavarokat okoz.
  • Le a káros szenvedélyekkel! A nikotin, az alkohol vagy akár a koffein megdöbbentően nagy mértékben befolyásolják a termékenységet. A napi négy vagy annál több kávé – amellett, hogy kifejezetten egészségtelen – jelentősen visszaveti a női termékenységet. A dohányzással is hasonló a helyzet, az erős dohányos nők jóval nehezebben esnek teherbe, mint füstmentes társaik. (Mára bebizonyosodott, hogy a dohányzás káros hatásai visszafordíthatók, ha az anya a terhesség korai szakaszában leszokik a cigarettáról. A kutatások szerint a terhesség és a szülés kimenetelének szempontjából nem perdöntő, hogy a kismama soha sem dohányzott, avagy csak azután szabadult meg szenvedélyétől, hogy tudomást szerzett várandósságáról.)
  • Ha egy mód van rá, kerülni kellene a tartós stresszt. A stressz-hormonok magas szintje figyelmezteti a női szervezetet, hogy nincs ideje gyermekre.
  • A változatos táplálkozás, az elegendő pihenés és a megfelelő mennyiségű testmozgás jó hatással van az egész szervezetre, így a termékenységet is pozitívan befolyásolja. A gyorséttermi ételek és a nassolás, stb., azaz az üres kalóriák már a babaprojekt ideje alatt is kerülendőek!
  • A magzatvédő vitamin szedését ajánlott minimum egy hónappal a tényleges próbálkozások előtt megkezdeni. (Egy egészséges étrendet követő nő naponta átlagosan 0,2 mg folsavat visz be szervezetébe, ez mindössze a fele a babatervezés időszakában ajánlott mennyiségnek!)

Kapcsolódó cikkeink