Gyakori emésztési problémák
Várszegi Viktória
2010. április 20.

Bukás, hányás

A csecsemők az étkezések alatt vagy röviddel utána, böfögtetéskor gyakran kis mennyiségű tejet buknak, "böfiznek" fel. Ez nem kóros, többnyire a mohó ivás (a levegő nyelése) okozza. Cumisüvegből táplált csecsemőknél megelőzhetjük, csökkenthetjük, ha kisebb lyukú cumival etetjük a babát. Etetés közben a csecsemő gyakori büfiztetése mind a szoptatott, mind a cumisüvegből táplált csecsemőknek segíthet. Néha a bukás túletetés következménye, de tudni kell, a legtöbb baba megfelelő táplálás mellett is folyamatosan, kis mennyiségeket bukik, ez még normálisnak tekinthető.

Nagymennyiségű hányás viszont problémákat jelezhet. Ismétlődő, erőteljes hányás (sugárhányás) a gyomorkimenet szűkületét vagy elzáródását jelezheti. Vékonybél-elzáródás esetén a hányadék zöldessárgás, epés, amire az orvosnak fel kell figyelnie. Bizonyos anyagcsere-betegségek, mint például galaktozémias (magas a vér galaktóz szintje) szintén okozhatnak hányást. Az ismételten hányó, lázas csecsemőnek akár aluszékonysággal, akár anélkül, fertőzése is lehet.

Hasmenés

Az újszülötteknek naponta általában 4-6 laza székletük van. Az anyatejes csecsemők hajlamosak gyakoribb, habos székletürítésre, különösen a szilárd ételek bevezetése előtt. A széklet állagát, szagát és színét kell figyelni, a gyakoriság nem szempont. Az első hetekben, hónapokban az is teljesen normális, ha minden szopizás után kakil a baba. Az egészséges széklet sárgás színű és krémes állagú, baj akkor van, ha nyálkássá, nyúlóssá vagy túróssá válik, megváltozik a színe (a hasmenéses széklet zöldes) és a szaga is sokkal erőteljesebb lesz.

Bakteriális és vírusos fertőzések okozhatnak váratlan, súlyos hasmenést. Fiatal csecsemőkben az akut hasmenés leggyakoribb oka a fertőzés.

Hetekig, hónapokig tartó enyhe hasmenést okozhatnak különböző egyéb betegségek is; így lisztérzékenység (cöliákia), a cisztás fibrózis, cukor-felszívódási zavar vagy allergia:

  • A cöliákia öröklődő betegség, amelyben elsősorban a búzában megtalálható fehérje, a glutén, a bélrendszer belső felszínét érintő allergiás reakciót indít el, ami a zsírok rossz felszívódásához vezet. A cöliákia alultápláltságot, rossz étvágyat és nagy mennyiségű, világos, bűzös székletet okoz. A betegség kezelése a búzatartalmú termékek kiiktatása az étrendből.
  • A cisztás fibrózisban szenvedő betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére. Megfelelő emésztőenzim nélkül a szervezet túl sok fehérjét és zsírt veszít a széklettel, ez alultápláltsághoz és a növekedés lelassulásához vezet. A széklet nagy mennyiségű és gyakran bűzös. A betegség okozta tünetek javítására szájon át hasnyálmirigy kivonat adható.
  • Cukor felszívódási zavarról beszélünk, ha a csecsemőnek a cukrok emésztéséhez hiányoznak bizonyos enzimei - például a laktáz a laktóz megemésztésére. Az enzimek hiányozhatnak átmenetileg, bélrendszeri fertőzés miatt vagy állandóan, öröklődő betegség következtében. A zavar kezelhető az érintett cukor elhagyásával az étrendből.
  • Tejallergia ritkán hasmenést, hányást és véres székletet okoz. A tünetek általában azonnal megszűnnek, amint a tejalapú tápszert szójakészítménnyel váltják fel, azonban ismét kiújulnak, ha a tejalapú tápszerek adását újra elkezdik. Néhány tejalapú tápszert nem tűrő csecsemő a szója alapú tápszerekkel szemben is érzékenységet mutat. A csecsemők szinte soha nem allergiásak anyatejjel szemben.

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv

Kapcsolódó cikkeink