Gyakorlati tanácsok a pocak karbantartásához
Várszegi Viktória
2014. június 2.

Sajnos tény, hogy ugyan kisebb-nagyobb mértékben, de bizony nyomot hagy a terhesség a női hason. A méh több tízszeresére növekszik, és nem elhanyagolható mértékben megnő a tömege is, ráadásul mindez néhány hónap leforgása alatt történik - ezek a folyamatok érthető módon igénybe veszik a hasfalat és a has bőrét is. Azonban korántsem mindegy, milyen mértékű a súlygyarapodás, megfelelően hidratált volt-e a has bőre a várandósság hónapjaiban, milyen erős a has izomzata, stb. Éppen ezért fontos, hogy már a terhesség alatt, mintegy megelőzésképp megfelelően gondoskodjunk eme testtájunkról, illetve – sok más okból is kifolyólag – ügyeljünk a mértékletes súlygyarapodásra.

Amit megtehetsz:

Igyekezz normál testsúllyal elkezdeni a terhességet, és mindvégig a megfelelő ütemben, "előírás" szerint felszedni azokat a bizonyos plusz kilókat

Próbálj fokozatosan hízni, hogy a bőröd kényelmesen tágulhasson: a normál súlygyarapodás 10, maximum 15 kg, de aki már eleve túlsúllyal kezdte a babavárást annak mindössze 8-11 kilót szabad felszednie a terhesség alatt.

Ideális esetben a várandósság végén úgy 10-12 kilóval leszel nehezebb korábbi versenysúlyodnál:

  • a baba kb. 3000-4000 gramm,
  • a terhesség alatt a méh izomzata megvastagodik, ami plusz 900 grammot jelent,
  • a méhlepény súlya kb. 600 gramm,
  • melleid is megnőnek, a teltebb dekoltázs 400-500 gramm többletet eredményez,
  • bármilyen meglepő, a vér mennyisége is megnő a testedben, ez kb. 1200 gramm,
  • "extra" folyadékok is keletkeznek – a magzatvíz és vízvisszatartás miatt -, mindez nagyjából 2600 gramm
  • ..és felszedsz egy kis testzsírt is a terhesség alatt, hogy legyen némi energiatartalékod a szoptatáshoz, ez olyan 2500 gramm.

Ügyelj a bőrödre!

Szinte biztos, hogy megjelenik néhány csíkocska a várandósság alatt, ezek különösen a pocak, a mellek, a comb és a fenék tájékán jellemzőek. Jó hír viszont, hogy idővel egészen elhalványodik a nemkívánatos zebraminta; a kezdetben vörös vagy fehéres striák szép lassan gyöngyház színűvé - és alig észrevehetővé - válnak majd.

Bőrápolási tippek:

  • A kelleténél magasabb napi kalóriabevitel, illetve az olyan étrend, amely sok telített zsírokban gazdag harapnivalót tartalmaz; gyorsabb hízást eredményez…
  • A táplálék megfelelő cink, fehérje, C és E-vitamin tartalma csökkenti a striák kialakulásának valószínűségét.
  • Az E-vitamint,  "igazi" aloe vera-t, illetve grape-fruit mag kivonatot tartalmazó kenőcsök szintén hatásosak lehetnek, hozzájárulnak az egészséges sejtek utánpótlásához. (Az A-vitaminos krémek viszont tiltólistán vannak a várandósság alatt, a vitamin túladagolása szélsőséges esetben magzati fejlődési rendellenességeket is okozhat.)
  • Kerüld a szappan használatát, inkább valamilyen hidratáló tusfürdőt válassz, zuhanyzás után pedig kend be az érintett területeket testápolóval vagy speciális stria elleni kenőccsel, olajjal.
  • Nem csak a külső, a belső hidratáció is lényeges (ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot igyál)!
  • Az óvatos mozgás segít a bőr rugalmasságának megtartásában.

Hasizomtorna a szülés után

Mikor szabad elkezdeni a hasizomgyakorlatokat?

A terhesség folyamán – a pocak erőteljes növekedése miatt – rés nyílik a has izomzatán, mely idővel, a szülés után úgy 6-8 héttel magától meggyógyul (bezárul). Fontos, hogy kivárjuk amíg teljesen regenerálódik a terület, az idejekorán végzett, megterhelő hasizomgyakorlatok rengeteg problémát okozhatnak a jövőben.

Mindenekelőtt meg kell győződnöd róla, készen áll-e a pocid az erősítésre! Ezt a következőképp teheted meg:

  • Feküdj a hátadra, és hajlítsd be térdeidet;
  • bal kezed ujjait helyezd a köldököd környékére, jobb kezedet pedig tedd a felsőcombodra;
  • vegyél egy nagy levegőt, majd fújd ki! Kilégzéskor emeld fel a fejed és a vállaid a földről, jobb kezedet pedig told a térded irányába!

A mozdulatsor végrehajtása közben megfeszül a hasizom, és könnyen kitapinthatod azt a területet, ahol az izmok még szétválnak (tehát, nem zárult be a rés). Ameddig méretes rést (2-3 ujjnyi) tapintasz pocid izomzatában, semmiképp se kezdj még edzeni.

Nem a mennyiség, a minőség a fontos!

Felesleges – egyébként pedig lehetetlen – naponta több száz felülést elvégezned, inkább a minőségre kell helyezned a hangsúlyt: a helyes technikával elvégzett sorozatok idővel biztosan eredményt hoznak majd, szemben a kapkodva, kizárólag a napi penzum letudásának reményében végrehajtott felülésekkel, amelyek rossz esetben több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Néhány alapszabály, melyeket mindig be kell tartanod:

  • A torna előtt alaposan melegíts be, ellenkező esetben megsérülhetnek a hasizomrostok. Ugyanilyen fontos, hogy az edzés végeztével lenyújtsd a megdolgoztatott izmokat, ez amellett, hogy kellemes érzés, karbantartja izmaidat, és a másnap jelentkező izomláz intenzitását is csillapítja többé-kevésbé.
  • A hasizomgyakorlatokat mindig hagyd a torna végére! A hasizmok fontos szerepet töltenek be a gerinc stabilan tartásában, ha idejekorán elfárasztod őket, nem képesek maradéktalanul ellátni ezt a funkciójukat, és nő a sérülés veszélye.
  • A kevesebb néha több! Ez a mondás abszolút igaz a hasizomgyakorlatok tekintetében is, kizárólag a helyes technikával elvégzett sorozatok hozhatnak idővel eredményt, az elhamarkodott, mennyiségorientált gyakorlatok komoly károkat okozhatnak.
  • Nagyon fontos a megfelelő tartás, hogy elkerüld a meglehetősen érzékeny deréktáji (lumbális) szakasz túlterhelését, sérülését. A gyakorlatok alatt végig enyhén billentsd befelé a csípődet (tehát még véletlenül se nyomd ki a popsidat), és próbáld – minden egyéb mozdulatsor végzése közben is – feszesen tartani hasizmaidat.
  • Ha az alhasadra dolgozol: a klasszikus hanyattfekvős, lábemelős feladatokkal sem árt az óvatosság… Mindig tedd a kezedet a popsid alá, és soha ne emeld egyszerre a két lábadat (ez utóbbi gyakorlat nagy megterhelésnek teszi ki azt a bizonyos lumbális (deréktáji) szakaszt).
  • A felüléseket enyhén felhúzott lábakkal végezd, és ügyelj rá, hogy a derekad mindvégig a földön maradjon. A gyakorlatok közben billentsd befelé a csípőd, ne ülj fel teljesen.
  • Ne lendületből dolgozz, izomból hajtsd végre a gyakorlatokat!
  • Végül, de nem utolsósorban: figyelj a légzésre! A levegőt mindig akkor fújd ki, amikor megfeszíted izmaidat.