Gyakrabban szűrik majd a csecsemőket a védőnők

A korábbi három alkalom helyett a most kidolgozott új csecsemőszűrési módszernek köszönhetően a jövőben hatszor végez majd szűrést a védőnő a baba egyéves koráig. A program már tavasszal elindul – tudta meg a Magyar Nemzet Czeizel Barbarától, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetőjétől.

A szakértők olyan programot dolgoztak ki, amellyel a korábbiaknál jóval hatékonyabb lesz majd a fejlődés minőségi és mennyiségi eltéréseinek kiszűrése a csecsemőknél, hogy a gyermek fejlesztése és a család segítése minél korábbi életszakaszban megkezdődhessen.

Czeizel Barbara szerint most körülbelül 3500, 0-5 éves gyermek korai fejlesztése zajlik, miközben az általános iskolák első osztályosai között évről évre körülbelül ötezer sajátos nevelési igényű gyermek van. Ez azt jelenti, hogy minden évben körülbelül ötezer olyan csecsemő születik, aki korai fejlesztésre szorul, ám közülük most csak pár száz gyermeket kezdenek el időben kezelni. Ha mindenki bekerülne a rendszerbe, akkor nagyjából 25 ezer gyermek korai fejlesztését végeznék – derül ki a cikkből.

Gondot jelenthet ugyanakkor, hogy a korai fejlesztést végző gyógypedagógusi hálózat nem rendelkezik olyan kapacitással, amely a mostaninál jóval több gyermeket el tudna látni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságért és családügyért felelős államtitkársága arról tájékoztatta a lapot: megkezdték a kapacitások felmérését, és még várják annak eredményét, így egyelőre nincs döntés az ügyben.

(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink